BiH

“RTRS” izgubio još jedan sudski spor: Advokatu iz Dervente Šerifu Isakoviću mora da isplati 5. 000 KM na ime naknade za duševnu bol zbog klevete

Osnovni sud u Banja Luci donio je presudu po kojoj Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) advokatu iz Dervente Šerifu Isakoviću mora da isplati 5. 000 KM na ime naknade za duševnu bol zbog klevete.

Sudska presuda u korist Šerifa Isakovića protiv RTRS-a - RTVBN.com

Advertisements

Šerif Isaković je tužio “RTRS” 24. novembra 2016. godine i dokazao da su novinari i urednici Javnog servisa objavili neistinu u centralnoj informativnoj emisiji “Dnevnik 2” od 15. septembra 2016. godine. “RTRS” je prilogu pod nazivom “Derventa-šestoro uhapšenih zbog zloupotrebe biračkog prava” objavio da je među šestoro uhapšenih u Derventi zbog tog kriivčnog djela bio uhapšen i Isaković, piše “BN“…

Prema prvostepenoj presudi Osnovnog suda u Banja Luci od 4. januara ove godine, “RTRS” će morati da na ime naknade za nematerijalnu štetu i klevetom prouzrokovanu duševnu bol Isakoviću isplati 5.001 KM sa pripadajućom kamatom od dana presude i sudskim troškovima u iznosu od 2.857 KM.

Ključni dokazi da je “RTRS” objavio laž bile su informacije – Okružnog javnog tužilaštva, da protiv Šerifa Isakovića nije vođen krivični postupak, kao i informacija MUP RS, CJB Doboj, kojom je potvrđeno da Isaković nije privođen niti saslušavan u vrijeme kada je to “RTRS” objavio.

Osim toga, “RTRS” će morati da u “Dnevniku” objavi izvinjenje koje glasi: “Javno se izvinjavamo advokatu Šerifu Isakoviću zbog lažnih navoda koje smo iznijeli u prilogu objavljenom dana 15.09.2016. godine u informativnoj emisiji “Dnevnik 2” pod naslovom ‘Derventa-šestoro uhapšenih zbog zloupotrebe biračkog prava” jer informacija da je među uhapšenima bio advokat Šerif Isaković nije tačna'”.

Također, u istoj emisiji nakon izvinjenja “RTRS” mora da objavi i ovu presudu i obaveže novinara i urednika emisije na solidarnu nadoknadu nematerijalne štete koju je zbog klevete sud dosudio.

“RTRS” je nedavno izgubio i sudski spor protiv bivšeg predsjednika SDS Mladena Bosića, koji je takođe podnio tužbu zbog klevete, a kome će Javni servis morati da plati 6.000 KM na ime nematerijalne štete.

Osnovni sud u Brčko Distriktu je presudio, a Apelacioni potvrdio, da je “RTRS” emitovala lažnu vijest 13. maja 2016. godine kada je objavila da je Soroš finansirao opozicione lidere, uključujući i tadašnjeg predsjednika SDS Mladena Bosića.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh