BiH

Šta se isplati studirati danas?

Jedna od najvažnijih odluka u životu trenutno je pred brojnim maturantima koji žele nastaviti obrazovanje nakon srednje škole.

Diploma - Index.hr

Advertisements

Izbor se ne odnosi samo na ono što će studirati narednih nekoliko godina, već na zanimanje kojim će se baviti cijeli život.

Kako bi im olakšali izbor, u nastavku donosimo pregled fakulteta koje je najisplativije upisati u Bosni i Hercegovini, te plate za zvanja koja se stiču po završetku obrazovanja…

Fakulteti koje je najisplativije upisati u BiH

Rezultati istraživanja najvećih portala za zapošljavanje i analizu prosječne zarade u BiH, “Posao.ba” i “Plata.ba”, detektovali su najperspektivnije fakultete. U BiH najvišu zaradu mogu donijeti elektrotehnički, ekonomski i farmaceutski fakultet.

Plate diplomiranih inženjera elektrotehnike

Svi smo već dobro upoznati koliko je IT zanimanje na cijeni. IT sektor je u stalnom razvoju, stoga i potreba za ovim kadrom raste iz dana u dan. U naredne dvije godine otvara se 900.000 radnih mjesta u Evropi i 1.000.000 pozicija u SAD.

Ukoliko želite da studirate na nekom od tehničkih fakulteta, najveću zaradu vam u budućnosti može donijeti diploma elektrotehnike. Softver inženjeri sa magisterijem su plaćeni mjesečno u prosjeku 1.800 KM, dok su oni sa bachelor diplomom plaćeni 1.560 KM. IT projekt menadžeri i IT specijalisti su plaćeni 1.750 KM, dok IT menadžer zaradi prosječno oko 1.700 KM, a IT projekt menadžer 1.900 KM.

Pored velike zarade, IT kompanije nude i najbolje uslove rada, svemirski opremljene office, rad sa najnovijom tehnologijom i modernim uređajima, plaćena putovanja, duže odmore i stalnu mogućnost daljeg napredovanja.

Plate diplomiranih ekonomista

Osobe koje odaberu ekonomski fakultet imaju priliku da odlično zarade u budućnosti. Ekonomisti, iako ih na tržištu rada ima u većem broju u odnosu na IT stručnjake, sastavni su dio i neophodan kadar svake kompanije. Osobe sa završenom ekonomijom često zauzimaju menadžerske funkcije koje su najplaćenije u BiH. Primjera radi, finansijski menadžer prosječno mjesečno zaradi oko 1.800 KM, a direktor prodaje 2.300 KM, dok u bankarskom sektoru direktori filijale u prosjeku imaju mjesečnu platu u iznosu od 1.900 KM, a rukovodioci odjeljenja 1.700 KM. Ova profesija idealna je za ljude koji teže odgovornim pozicijama, imaju želju biti lideri i konstantno raditi na uspješnom funkcionisanju i razvoju kompanije.

Plate farmaceuta

Diploma farmaceutskog fakulteta može donijeti mjesečna primanja od 2.600 KM, što je zarada menadžera farmaceutskih proizvoda, dok farmaceut prosječno prima oko 1.300 KM mjesečno.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh