BiH

Abdulah Skaka: “Orhan Pamuk nije dobio potrebnu većinu za nagradu Počasni građanin Sarajeva”

Povodom brojnih informacija u javnosti u vezi s dodjelom priznanja Počasni građanin Sarajeva, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je podsjetio da je “Počasni građanin Grada Sarajeva” priznanje koje se dodjeljuje građanima Bosne i Hercegovine koji su se naročito istakli u razvoju Grada, unaprijeđenju međunarodne saradnje i očuvanju mira u zemlji i inostranstvu”, javlja Anadolu Agency (AA).

Abdulah Skaka - Anadolija

Advertisements

Priznanje može biti dodijeljeno i stranim državljanima koji su ostvarili naročit doprinos razvoju i afirmaciji Grada te razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima. Gradonačelnik Sarajeva ne donosi odluku o izboru Počasnog građanina Sarajeva. Izbor kandidata za dodjelu nagrada se vrši prema propisanoj proceduri, a konačnu odluku o tome donosi Gradsko vijeće na prijedlog nadležne Komisije. U konkretnom slučaju, odluka treba biti donesena na zakazanoj sjednici Gradskog vijeća 28. 02. 2018. godine“, navodi se u saopštenju Odjeljenja za odnose s javnošću.

Podsjećamo, na sjednici Komisije za izbor i imenovanja održanoj dana 14. 02. 2018. godine razmatran je prijedlog za dodjelu nagrade Počasni građanin gospodinu Stjepanu Mesiću. Taj prijedlog je dobio podršku svih 7 članova Komisije tj. usvojen je jednoglasno.

Prijedlog za dodjelu nagrade Počasni građanin Grada Sarajeva nobelovcu Orhanu Pamuku nije dobio potrebnu većinu. Za taj prijedlog glasalo je tri člana komisije dok su četiri člana bila protiv, uz obrazloženje da se nagrada dodjeljuje u skladu s kriterijima sadržanim u Odluci o priznanjima i nagradama. Potrebno je naglasiti činjenicu da predloženi kandidati ne isključuju jedan drugog, odnosno da važeća Odluka ne ograničava broj nagrada Počasni građanin Grada Sarajeva. Dakle, dodjelom priznanja Stjepanu Mesiću ne oduzima se nagrada bilo kome drugom“, navodi se.

Na kraju se napominje da Gradska uprava Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom podržava dodjelu nagrade Počasni građanin Grada Sarajeva svakom pojedincu koji se značajno istakao u afirmaciji, promociji, razvoju i unaprijeđenju Sarajeva.

Također, pozivamo javnost da vrijedno i tradicionalno priznanje Grada, sačuva od politizacije i zloupotrebe u izbornoj kampanji. Dosadašnji dobitnici ove nagrade nas sve obavezuju na to“, dodaje se u saopštenju.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh