BiH

U Bihaću i Cazinu proglašeno stanje prirodne nesreće

Nakon obilnih snježnih padavina u proteklih nekoliko dana, posebno tokom protekle noći, kada je Krajinom protutnjala zimska oluja, u Bihaću i Cazinu danas je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Snijeg u Krajini - Sahartv.ir

Advertisements

Na današnjoj sjednici Štaba Civilne zaštite Grada Bihaća nakon opsežne rasprave i sagledavanja aktuelnog stanja uslijed obilnih sniježnih padavina, donesena je Odluka o proglašenju stanja prirodne nepogode.

“Prohodnost puteva u gradu je zadovoljavajuća, ali smo se na ovakav potez odlučili zbog visine snježnog pokrivača i broja prijavljenih šteta na kućama i drugim objektima. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Centra za socijalni rad i direktori javnih kuhinja u Bihaću. Donijeli smo Zaključak da odmah finansijski intervenišemo prema dvjema javnim kuhinjama i Crvenom križu, a još jučer smo najugroženijim stanovnicima podijelili određenu količinu ogrjeva, a to ćemo raditi danas, kao i sutra”, rekao je Fazlić…

Predstavnici mjesnih zajednica u Bihaću su pozvani da zbog najavljenih niskih temperatura sve beskućnike prijave Crvenom križu ili Centru za socijalni rad kako bi se takvi ljudi mogli zbrinuti.

“Ukoliko bi samo jedan čovjek stradao zbog snijega ili hladnoće svi smo tada izgubili”, dodao je Fazlić, ističući da je u ovom gradu jutros izmjereno 107 centimetara snijega.

I Grad Cazin danas je proglasio stanje prirodne i druge nesreće zbog čega će biti angažovana dodatna finansijska sredstva iz gradskog budžeta.

“Najveći problem predstavlja teret na stambenim i drugim konstrukcijama, odnosno ogroman snijeg, zbog čega su i nastale najveće štete. Pored toga, problem predstavljaju nerazvrstani putni pravci koji su užeg kolosijeka i na njima ne postoji više prostora za uklanjanje snijega”, kazao je šef Civilne zaštite Grada Cazina, Said Mujić.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh