BiH

Svaki sedmi građanin u BiH bez zdravstvenog osiguranja

Prema podacima nevladine organizacije Inicijativa i civilna akcija (ICVA), skoro 450 hiljada građana Bosne i Hercegovine nema osnovno zdravstveno osiguranje, što znači da je upitna ljekarska i uopšte medicinska njega za svakog sedmog stanovnika ove zemlje.

Zdravstvena knjižica - Bljesak.info

Advertisements

Iz ove mreže upozoravaju kako je jedan od glavnih razloga ovakvog stanja velika nezaposlenost i restriktivne mjere kod prijave na berzu rada, posebno u Federaciji.

Naime, u ovom entitetu postoji rok u kojem se nezaposlena osoba mora prijaviti na biro rada…

Ako to ne uradi u roku od mjesec dana, gubi pravo na zdravstveno osiguranje koje je zapravo jedina “privilegija” koju imaju stotine hiljada onih koji su evidentirani u zavodima za zapošljavanje.

Broj onih koji su izgubili status na birou rada, a time i zdravstveno osiguranje, povećan je nakon porezne revizije u kojoj su svi koji su imali bilo kakve prihode automatski brisani iz evidencije zavoda.

U bh. entitetu Republika Srpska ne postoji rok za prijavu na biro rada, ali je i uz to broj onih koji nemaju zdravstveno osiguranje u tom entitetu nešto veći nego u Federaciji.

Pod motom “Zdravlje je pravo, a ne privilegija” ICVA je još prije nekoliko godina pokrenula kampanju kojom se apeluje na zavode zdravstvenog osiguranja i zdravstvene ustanove da poštuju i primjenjuju zakon prema kojem svako dijete do 18 godina, osoba starija od 65 i trudnice/rodilje do šest mjeseci starosti djeteta, a koji nisu zdravstveno osigurani po drugoj osnovi, moraju imati bezuslovnu besplatnu zdravstvenu zaštitu.

Iz ICVA-e su u okviru kampanje upozoravali i da većina kompanija ne primjenjuje federalni zakon iz oblasti zdravstvene zaštite i osiguranja, te je cilj kampanje bio motivisati građane da traže svoja prava.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh