BiH

Položen kamen temeljac za spomen sobu agresije na Mostar

Kamen temeljac za izgradnju “Memorijalne spomen sobe agresije na Mostar”, položen je danas u mostarskom naselju Donja Mahala.

Polaganje kamena temeljca za spomen sobu agresije - Mostarski.ba

Advertisements

Memorijalna spomen soba se podiže na inicijativu Udruženja građana “Sinovi mahale”, a polaganju kamena temeljca su prisustvovali i predsjednik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić i predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Šerif Špago.

“Čestitam udruženju ‘Sinovi mahale’ na ideji, a mi ćemo svakako nastojati da, kako i u ranijim projektima, pomognemo i ovaj projekt do njegovog skorog završetka”, rekao je predsjednik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić…

Predsjednik Udruženja “Sinovi mahale” Dževad Pašić, kazao je kako je ideja za izgradnju ove spomen-sobe potekla od članova udruženja, te da je cilj ovog projekta očuvanje sjećanja na hrabru borbu Mostara za slobodu.

“Moramo ovo napraviti kako bi naša djeca znala šta je bilo tokom rata a u cilju kako bi imali jedno mjesto na kojem se mogu dobiti sve informacije o onom šta se dešavalo. Mi ćemo se potruditi da u najkraćem roku ovu ideju pretvorimo u djelo, da spomen-soba ugleda svjetlo dana što prije. Ovo sve je naša ljudska i moralna obaveza, dužni smo pamtiti sve poginule i nestale borce, pripadnike Armije RBiH, koji su odbranili ovaj grad i državu”, rekao je Pašić.

Spomen-soba je zamišljena kao cijelovit prikaz rata u Mostaru, ali i nekoliko drugih gradova u našoj zemlji čije žrtve organizator želi posebno istaći, kao Srebrenicu, Markale u Sarajevu, pogibiju tuzlanske mladosti na Kapiji, Prijedor…

“Ovaj prostor ćemo koristi i za obilježavanje važnih datuma iz tog dijela naše historije, kako bi naša djeca znala šta se dešavalo, a starije generacije ne bi zaboravile”, izjavio je Dževad Pašić, naglasivši kako se već krenulo u prikupljanje novčanih sredstava za izgradnju objekta.


Advertisements

loading...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh