BiH

BiH u srijedu predaje odgovore na Upitnik Evropske komisije

Ceremonija predaje odgovora na Upitnik Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji bit će održana u srijedu, 28. februara 2018. godine, u zgradi Predsjedništva BiH.

Odgovori iz BiH na upitnik Evropske komisije - BHRT.ba

Advertisements

Ceremonija predaje odgovora na Upitnik Evropske komisije je u 10.45 sati (predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić uručit će odgovore na Upitnik predsjedniku Evropske komisije, Jean-Claudeu Junckeru), a zatim je planirano obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika Evropske komisije.

Potvrđujući da je Bosna i Hercegovina odgovorila na 3.242 pitanja Evropske komisije, kao i da će odgovori u Sarajevu biti predati predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru, direktor Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH Edin Dilberović precizirao je da odgovori sadrže ukupno 20.037 stranica materijala…

Po riječima Dilberovića, na poslu usaglašavanja odgovora, u okviru uspostavljenog Mehanizma koordinacije, radilo je više od 1.300 predstavnika institucija na različitim nivoima vlasti u BiH.

“Uprkos činjenici da je svaki od tih predstavnika imao pravo veta, u 35 radnih grupa postignut je puni konsenzus oko 94 posto odgovora na Upitnik Evropske komisije”, naglasio je Dilberović.

Napomenuo je da je uz odgovore institucija u BiH prevedeno i priloženo i 170 odgovora nevladinih organizacija, kao i 5.347 odgovora građana BiH, koji su imali mogućnost da direktno odgovaraju na 35 pitanja.

Nakon što prouči odgovore na Upitnik, Evropska komisija pripremiti mišljenje koje će biti poslato svim državama članicama EU. Nakon što se o mišljenju izjasne sve ove države, konačnu odluku o kandidatskom statusu BiH donosi Vijeće EU.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh