BiH

EVO KO JE ZENIČANIN KOJI JE NA KROVU ZGRADE NAPRAVIO PRAVU KUĆU: Ime mu je…

Jedan Zeničanin je na krovu stambene zgrade napravio pravu kuću! Ovaj nesvakidašnji prizor u naselju Jalija (Zenica, BiH), na Jalimanovom putu, godinama izaziva pažnju prolaznika, ali i ljutnju stanara te zgrade.

Kuća na zgradi u Zenici - Avaz.ba

Advertisements

Od terase na krovu on je odlučio napraviti objekat koji liči na kuću, a bez saglasnosti nadležnih službi. Fotografija ove neobične građevine nedavno je postavljena i na društvenim mrežama, gdje je hit i izazvala je brojne, ugavnom negativne komentare, piše “Avaz“…

Semira Karić iz Službe za urbanizam, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Grada Zenica potvrdila je da je građanin Safet Agović od njih zatražio saglasnost za gradnju, ali je nije dobio.

“U vezi s gradnjom kuće na zgradi ova služba nije izdala odobrenje, čak je dva puta davala odbijenicu. Koliko imam informacije, Služba za inspekciju donijela je rješenje o rušenju, ali do danas nije realizovano”, objašnjava Karić.

OGORČENI STANARI

Od vidno ogorčenih stanara ove zgrade seznaje se da Agović nije dobio nikakvu saglasnost ni od stanara, a da ova gradnja nije jedini posao koji je, kako tvrde stanari, radio na svoju ruku.

“Ko je to dozvolio, ostaje dugogodišnje pitanje. Nas niko ništa nije pitao. Radio je šta je htio. Osim što je dogradio objekat na zgradi, razvodio je i grijanje kako je htio i još štošta”, navodi jedan od stanara sporne zgrade.

Željeli smo dobiti pojašnjenje i od Agovića, ali u stanu nije bilo nikoga.

BEZ OBJAŠNJENJA

Na ovu problematiku na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća upozorila je vijećnica Sanja Renić, koja je za “Avaz” izjavila da se ovakve i slične stvari dešavaju u posljednjih nekoliko godina.

“Ta kuća na zgradi nalazi se prekoputa moje zgrade. Žalosno je gledati svakog dana u to, a da niko ništa ne preduzima”, navela je Renić.

Sabira Helvida, pomoćnica gradonačelnika za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove, nije novinarima mogla dati objašnjenje zbog čega nikad nije provedeno rješenje o rušenju ovog objekta, pravdajući to da je na čelu te službe svega deset mjeseci.

NIJE USAMLJEN PRIMJER

Inače, ovo nije usamljen primjer urušavanja izgleda grada. Tako u Zenici građani masovno, na svoju ruku, zatvaraju balkone, a postoje i zgrade s fasadom u čak četiri boje.

“Građani, prema pravilu, ne smiju zatvarati balkone bez saglasnosti. Ako se radi fasada, za to, također, treba saglasnost i ne smije jedan stanar mijenjati fasadu nego to moraju učiniti svi”, upozorava Semira Karić iz zeničke Službe za urbanizam.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh