BiH

Kazuya Ogawa: “BiH mora ići ka evropskom putu”

Ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa smatra da je Bosna i Hercegovina dobro krenula ka razvoju i putu ka evropskim integracijama, te da će uprkos različitim strukturama koje osporavaju taj put, uslijediti uspješan period napretka.

Kazuya Ogawa - Akta.ba

Advertisements

Ambasadoru Ogawi ističe mandat u BiH, te je u oproštajnom intervjuu za “Fenu” rezimirao rezultate saradnje BiH i Japana…

Podsjetio je da Japan ulaže u BiH i jedan je od najvećih donatora na bilateralnom nivou. Unutar različitih okvira pomoći, opšta grant pomoć, zajmovi, tehnička saradnja i grantovi u oblasti kulture, sporta, japanska pomoć BiH je dosegla više od milijardu evra u posljednjih 20 godina. Time su pokriveni vitalni sektori kao što je primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, zaštita okoline, infrastrukture.

Iako je bilateralna saradnja BiH i Japana dobra, saradnja sa FIPA-om će omogućiti da ona bude bolja i u zadovoljavajućem kapacitetu. Japan će nastaviti pomagati BiH s ciljem doprinosa socioekonomskom razvoju u svim ključnim sektorima“, kazao je ambasador Ogawa.

Kaže da je održao je puno predavanja u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru, te primijetio da BiH ima najveći kapital u mladoj populaciji i da su mladi vrlo briljantni.

Stoga BiH ne smije stati, ne smije stagnirati. Potrebno je da uhvati korak sa državama regiona, a mladi trebaju da se školuju, trebaju biti involvirani u javni sektor i da se bore protiv nepotizma i korupcije“, istakao je on.

Prioritetnim smatra rješavanje problema zagađenja vazduha, “a Japan stoji na raspolaganju u pružanju pomoći u tom segmentu“.

Ulaganje u bolju saradnju s državama regiona je ključ uspjeha“, naglasio je ambasador Ogawa kojem u martu ističe mandat u BiH.

On smatra da Bosna i Hercegovina ima velike potencijale i u turizmu.

BiH je prelijepa država i ja sam zahvalan što sam imao priliku da obiđem BiH i vidim njenu ljepotu. Jedva čekam da počne s radom Trebevićka žičara, a japanski turisti jedva čekaju da posjete BiH“, rekao je, te kazao da i građani BiH takođe putuju u Japan, a vizu i nije teško dobiti.

Iako, kaže on, zavisi od povoda posjete, zainteresovanim građanima BiH nije teško dobiti vizu ukoliko požele da putuju u Japan.

Žao mi je što napuštam BiH, uživao sam u svakom danu koji sam proveo u Sarajevu, te putujući po BiH. Ali ću, ukoliko mu poslovi dozvole, opet posjećivati ovu prelijepu državu“, kazao je u oproštajnom intervjuu odlazeći Ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa.

Ogawa će funkciju ambasadora preuzeti u Alžiru, a dužnost ambasadora Japana u BiH će sredinom marta preuzeti Hideyuki Sakamoto.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh