BiH

ŠOKANTAN POZIV DODIKA SRBIMA U BH. ENTITETU RS: “Odbijte bh. dijasporu, NATO i BIH sa…”

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske (RS) Milorad Dodik danas je pozvao Srbe sa prostora tog bh. entiteta u dijaspori da odbiju bosansku dijasporu.

Milorad Dodik - Index.ba

Advertisements

Na početku Prvog foruma dijaspore u Banjoj Luci, čiji je pokrovitelj, Dodik je učesnicima ovog skupa rekao da će “u narednim danima biti izloženi pritiscima institucionalizacije tzv. bosanske dijaspore”.

Neću okolišati, odbacite i odbije to, jer nije dio onoga što mi mislimo da je naša integrativna politika. Naša politika je jedinstvena srpska nacionalna dijaspora, u organizacionom smislu jedini zajednički predstavnik Srba iz (bh. entiteta) RS i Srbije”, ustvrdio je, prenosi “Slobodna Bosna“…

Za bh. entitet RS je ponovo rekao da je “država“, jer ispunjava tri bazična uslova za to te dodao da bh. entitet RS “ne smije da odustane od ideje državnosti, koja nije uperena protiv bilo koga”.

U BiH želimo da gradimo odnose u kojima ćemo se poštovati, kao i da BiH odustane od centralističkog uređenja države, jer je to nemoguće”, naveo je Dodik.

Bh. entitet RS želi da gradi mir u BiH, u kojoj, kazao je, neće biti visokog predstavnika.

Ponovio je i tvrdnju da Srbi danas imaju “dvije države – Srbiju i (bh. entitet) RS, koje funkcionišu kao dio regionalne, političke, sigurnosne i svake druge stabilnosti”.

Želimo da doprinesmo stabilnosti. Naš cilj nije nikakav sukob, destabilizacija, već uporna politička borba za naša prava… (Bh. entitet) RS jeste zagledan u Srbiju i u ono što ona čini. Smatramo da je potrebno ne odreći se tog jedinstva”, ustvrdio je entitetski predsjednik.

Kazao je da će od naredne školske godine “udžbenici (bh. entiteta) RS i Srbije imati isti sadržaj”, te da zajednička deklaracija bh. entiteta RS i Srbije ne isključuje nikoga i predviđa formiranje nacionalnog savjeta za njeno provođenje u kojem će biti predstavnici bh. entiteta RS, Srbije Srpske pravoslavne crkve i dijaspore.

Dodik je naveo da je bh. entitet RS odbio članstvo u NATO savezu te traži da taj prostor bude vojno neutralan.

Ne želimo da vidimo granicu na Drini, bilo koje vrste, a posebno ne NATO granicu”, ustvrdio je on ističući da je “historijsko iskustvo s NATO savezom negativno, zbog bombardovanja i što je koristio osiromašeni uranijum i bio na strani Muslimana i Hrvata u završetku rata BiH i preko toga se ne može preći”.

U intervencijama koje je NATO činio ovdje u (bh. entitetu) RS ponašao se neprijateljski i kao neprijateljska snaga”, dodao je on.

I na ovom skupu, kojem, kako je naveo, prisustvuju predstavnici srpskih udruženja, humanitarnih udruženja i akademske zajednice iz 20 zemalja, govorio je o potrebi naoružavanja policije bh. entiteta RS, kao mjere sigurnosti te o povratku boraca iz BiH koji su bili u Siriji, prijetnjama od terorizma…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh