BiH

Novinarska udruženja iz regije oštro osudila napad na Nedžada Latića

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koju zastupa više od 7.800 članova, oštro osuđuje fizički napad na Nedžada Latića, publicistu i urednika portala “The Bosnia Times” iz Sarajeva.

No image - Haber.ba

Advertisements

Napad se desio u utorak poslijepodne ispred zgrade u kojoj živi Latić, nedugo nakon izlaska iz džamije u kojoj je obavljao molitvu.

Nanošenje tjelesnih povreda i napad na Nedžada Latića predstavljaju brutalni napad na slobodu izražavanja i ugrožavanje sigurnosti novinara, te grubi pokušaj gušenja slobode medija i kritičkog pisanja o aktulenim događajima u Sarajevu…

Platforma zahtjeva hitnu istragu svih okolnosti napada na Latića, utvrđivanje identiteta napadača i motive napada, te poduzimanje zakonom propisanih mjera na brz i efikasan način.

Udruženje BH novinari, zabilježilo je 24 slučaja prijetnji i napada na novinare u 2017. godini, ali samo za neke od ovih napada je pokrenut sudski postupak.

Regionalna Platforma podržava Udruženje/Udrugu BH novinari u naporima da zaštiti novinare i slobodu govora. Platforma također poziva internacionalne organizacije koje se bave slobodom medija i pravima novinara da zahtijeva od bosanskoheregovačkih vlasti da hitno istraže ovaj slučaj.

Napad na novinara je direktni napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani. Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i na prava građana, stoji u saopštenju koje potpisuje Udruženje/udruga BiH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Makedonije.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh