BiH

Bosna i Hercegovina skinuta sa “sive liste” FATF-a

Predsjedavajući Vijaća ministra Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić, potvrdio je da je BiH delistirana, odnosno skinuta sa sive liste FATF-a (Međudržavno tijelo za borbu protiv pranja novca).

Denis Zvizdić - Anadolija

Advertisements

“Upravo je u Parizu završeno plenarno zasjedanje FATF-a sa kojeg smo dobili izuzetno važnu i pozitivnu vijest za sve građane BiH i za privredne subjekte koji posluju ne samo unutar BiH, nego i sa inostranstvom, da je BiH delistirana, odnosno skinuta sa “sive liste” FATF-a čime smo u potpunosti otklonili sve nedostatke koje je BiH u svom sistemu imala u vezi sa borbom protiv pranja novca i finansiranja terorizma”, izjavio je predsjedavajući Zvizdić.

Zvizdić je kazao da to znači da su u potpunosti otklonjeni problemi sa kojima se susreću privredni subjekti posebno u platnom prometu između banaka u BiH i banaka u inostranstvu, te da su otklonjeni svi problemi sa kojima se naši građani susreću prilikom bilo kakvih finansijskih transakcija s inostranstvom…

Prema njegovim riječima, u posljednjih 16 mjeseci usvojeno je više od 20 zakona i drugih akata čime je u potpunosti realizovan akcioni plan koji je dogovoren sa FATF-om, što je rezultiralo “skidanjem” Bosne i Hercegovine sa “sive liste”.

“Želim da podsjetim da smo mi kao Vijeće ministra koje je imenovano 2015. godine nažalost zatekli BiH na “sivoj listi” MANEYVAL-a i na “sivoj listi” FATF-a. Uspjeli smo već u 2016. godini da delistiramo ili skinemo BiH sa “sive liste” MANEYVAL-a, a sada realizacijom ovog akcionog plana uspjeli smo da delistiramo i skinemo BiH sa “sive liste” u smislu adekvatnog, uspješnog, efikasnog načina i borbe protiv pranja novca i finansiranje terorizma”, naglasio je Zvizdić.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh