BiH

Zatvara se Fabrika duhana Banjaluka – 100 radnika ostaje bez posla!

Nakon što je “Bulgartabac”, vlasnik banjalučke Fabrike duhana, sve brendove prodao “British American Tobaccou” (BAT), uslijedio je novi šok – postrojenja će i zvanično biti ugašena za petnaestak dana, a 100 radnika ostaće bez posla.

Fabrika duhana Banja Luka - ATVBL.com

Advertisements

Direktor Grigor Peev je smijenjen, a na njegovo mjesto, sa zadatkom da dovrši posao u nekadašnjem banjalučkom gigantu, doveden je Savo Čorbadžiev, piše poslovni portal “Capital“…

Ovim su potvrđene informacije iz juna prošle godine, kada su i radnici obavijestili Vladu bh. entiteta Republike Srpske da se sprema dobro poznati postprivatizacioni scenario.

O zatvaranju 130 godina stare fabrike obaviješteni su i radnici, a kao obrazloženje im je navedeno to što “Bulgartabac” “više nema finansijski plan i ne bavi se duvanskom industrijom”.

Predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duhana Miroslav Marinković kazao je danas da su radnici o najavama iz bugarskog vrha kompanije ponovo obavijestili Vladu bh. entiteta RS. Iako se ne zna koje će i da li će uopšte Vlada bh. entiteta RS poduzeti korake kako bi spasila potonulu Fabriku duhana, poznato je da će sastanak s radnicima biti održan 27. februara.

“Zatečeni smo ovom pričom. Grigor Peev smijenjen je prije mjesec dana i na njegovo mjesto je došao Savo Čorbadžiev. On je pozvao radnike da saopšti vijesti. Obratili smo se Vladi (bh. entiteta) RS da ne dozvoli gašenje fabrike i da pomogne koliko može, ako je to moguće. U utorak dolazi i predstavnik bugarskog holdinga i tada ćemo znati više. Tek nakon što u Vladi budemo informisani o stvarnom stanju, moći ćemo sindikalno da preduzmemo korake. Već deset godina smo u ovom zlu i sve je bila borba. Sada smo u preteškoj poziciji. Stotinjak radnika je ostalo ovdje, nema više nikoga”, ogorčen je Marinković.

Kako se zbog novonastale situacije osjeća donedavni direktor Fabrike duhana Grigor Peev danas nismo saznali, jer nije odgovarao na telefonske pozive.

O sudbini radnika danas nije želio da govori ni predsjednik Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije Aleksandar Tomić. Kaže da je u toku sa svim dešavanjima unutar fabričkog kruga, ali da će sve znati nakon sastanka u vrhu vlasti.

Na vapaj radnika od juna niko ne reaguje

Još u junu prošle godine “British American Tobacco” zvanično je zatražio od Konkurencijskog savjeta BiH odobrenje za preuzimanje svih brendova cigareta koji se proizvode u Fabrici duhana Banjaluka od preduzeća “Bulgatrabac Holding” i njegovog povezanog društva “Blagoevgrad-BT” kao i isključivu kontrolu nad svom maloprodajnom imovinom “Lafka” Fabrike duhana Banjaluka. Sindikat je o tome obavijestio Vladu bh. entiteta RS, jer je još bio na snazi memorandum kojim se “Bulgartabac” obavezao na zadržavanje radnika i proizvodnje na tri, odnosno pet godina.

“Ova koncentracija će imati imati efekat na tržištu fabrički proizvedenih cigareta u BiH, te na tržištu maloprodaje duvanskih proizvoda u (bh. entitetu) RS”, navedeno je u obavještenju Konkurencijskog vijeća.

BAT je u prvoj polovini prošle godine potpisao ugovor sa “Bulgartabacom” o kupovini vodećih duhanskih brendova kompanije i sa njima povezanih prava za tržišta Bugarske, Adria regije i Rusije kao i 100 posto učešća u maloprodajnom poslovanju u BiH.

Memorandumom potpisanim sa Vladom bh. entiteta RS prilikom kupovine većinskog paketa fabrike 2013. godine “Bulgartabac” se obavezao da će biti sačinjen novi kolektivni ugovor za zaposlene, te da će u naredne tri godine zadržati 250 radnika uz najmanje petogodišnje zadržavanje djelatnosti proizvodnje cigareta.

Međutim, Marinković je kazao da su njihova ulaganja u proizvodnju bila minorna i da su u proteklom periodu dovezli samo dvije mašine. S druge strane, kako tvrdi, još pretprošle godine su zatvorili dio u kojem se siječe i prerađuje duhan, iako su u to najviše novca uložili, što je već tada izazvalo zabrinutost radnika.

Prije samo osam mjeseci direktor fabrike Grigor Peev govorio je da ne vidi razlog za zabrinutost radnika.

“Dali smo izjave kod svih kod kojih smo trebali da damo. To je privatni biznis i mislim da smo na pravom mjestu dali prave informacije. Tolike investicije smo imali za tri godine, tako da nema razloga da se ljudi plaše”, rekao je u junu Peev.

U UIO BiH “ispeglan” milionski poreski dug

Da su afere u pogonima postale svakodnevica postalo je jasno i u novembru prošle godine kada je Uprava za indirektno oporezivanje BiH, nakon ponovljene kontrole u fabrici, prestala da spominje ranije utvrđen dug po osnovu akciza težak 2,1 milion KM. Tada je, prema navodima iz rješenja, utvrđen samo dug za porez na dodatu vrijednost (PDV). Taj iznos, kako je “Capital” pisao, sada nije veći od 4.000 KM.

Pored toga što je “nestao” dug za akcize, zanimljivo je i da je PDV dug smanjen u odnosu na ranije utvrđeni i to za više od 370.000 KM.

U ranijim rješenjima inspektori UIO navodili su da Fabrika duhana po osnovu akciza na cigarete duguje oko 2,1 milion KM, dok dugovanja za PDV iznose 378.630 KM. Na ovaj izvještaj inspektora preduzeće je prije više od pola godine uložilo žalbu koju je prihvatio drugostepeni organ UIO BiH.

Ovaj milionski dug Fabrici duhana pripisan je kada je, zbog isteklog roka trajanja, uništila zalihe cigareta namijenjenih izvozu, ali bez prethodno obračunatih i plaćenih akciza. Prema nezvaničnim informacijama, Fabrika duhana nije ni imala licencu za proizvodnju te marke cigareta.

Bugarska kompanija “Bulgartabak” kupila je 2013. većinski paket od 55 odsto akcija Fabrike duhana Banjaluka od laktaške firme “Antonić trejd” za 4,5 miliona KM.

U međuvremenu, kroz tender ponudu, bugarski holding je povećao svoj udio na 90 posto, da bi prošle godine otkupio i preostale akcije te na taj način postao stoodstotni vlasnik Fabrike duhana Banjaluka.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh