BiH

Učenici radije bez posla nego da budu zidari i varioci

Iako su u Trebinju trenutno deficitarna zanimanja građevinske struke trećeg stepena poput zidara, tesara, armirača, vodoinstalatera, ali i varilaca, kao i svih zanimanja potrebnih najvećem privrednom gigantu Hercegovine – “Industriji alata SL”, škole za ove obrazovne profile svršeni osnovci ne žele da upisuju.

Učenici - Web-tribune.com

Advertisements

Upravo to je bila tema sastanka na kome su, osim direktora trebinjskih srednjih škola i predstavnika školskih odbora, prisustvovali direktor Biroa za zapošljavanje u Trebinju, predstavnici Privredne komore bh. entiteta RS, nadležnih odjeljenja iz Gradske uprave, Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i Agrarnog fonda.

“Svake godine vodimo razgovore sa rukovodiocima privrednih subjekata koji potražuju ova zanimanja, kao i sa direktorima trebinjskih škola u vezi s ovom problematikom, ali je i pored svega slaba zainteresovanost za ove škole, pa se ne pojavljuju ni na berzi rada”, kazao je Dragan Popović, direktor Biroa za zapošljavanje u Trebinju…

I Vasiljko Škrivan, direktor Centra srednjih škola Trebinje, kao i njegove kolege, te druge dvije srednje škole su, kako kažu, svjesni da u Trebinju već godinama učenici biraju srednje škole, odnosno zanimanja koja su suficitarna, dok se istovremeno ne pokazuje zainteresovanost za zanimanja koja nedostaju, prvenstveno trebinjskoj privredi.

“Svjesni smo da je neophodno približiti potrebe tržišta rada i onoga što škole mogu i nude, kako bi sljedeće godine upis bio urađen na način da se što više približe želje i potrebe privrede i učenika, a da škole mogu proizvesti takva zanimanja”, kaže Škrivan.

Kaže da će njihova škola u narednoj školskoj godini ponuditi zanimanja koja se u Trebinju nisu nikad obrazovala, a to su pekar, mesar i poslastičar, u strukama poljoprivrede i prerade hrane, odnosno u struci ugostiteljstva i turizma.

Srednja tehnička škola naredne školske godine bi, osim četvorogodišnjih škola, trebala dobiti jedno zanatsko odjeljenje kombinovane struke – mašinskog i elektro smjera, a koje bi bilo potrebno za Industriju alata.

“Mi smo prije nekoliko godina imali konkurs za zanatsko odjeljenje smjer varilac, ali uopšte nije bilo zainteresovanih učenika, pa smo te godine izgubili jedno odjeljenje jer učenici većinom žele u tehničke škole, a nevoljko na zanat, samo ako ne mogu na četvorostepeni smjer”, kazao je direktor Srednje tehničke škole. Darko Rakić.

Na sastanku je zaključeno da se mladi ljudi moraju više animirati za deficitarna zanimanja, te da im se,u tom smislu, trebaju ponuditi najoptimalnija rješenja za upis u narednoj školskoj godini.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh