BiH

KREŠIMIR ZUBAK: “Hrvatska počinje shvatati da je HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona diskriminišući za Hrvate”

Osnivač Hrvatske stranke BiH Krešimir Zubak u intervjuu za portal “Vijesti” govorio je o zvaničnoj politici Hrvatske prema BiH i bh. Hrvatima, prijedlozima koji dolaze iz HDZ-a BiH, partnerstvu Milorada Dodika i Dragana Čovića, novoj strategiji EU, putu BiH ka NATO-u i ulozi Rusije u regiji.

Krešimir Zubak - Dnevnik.ba

Advertisements

“Nisam siguran da je HDZ BiH konkretnije i detaljnije upoznao hrvatske vlasti o svojim prijedlozima izmjene izbornog zakonodavstva. Mislim, čak, kako mnogi u politici RH i ne poznaju dovoljno kompleksnost našeg ustavnopravnog sistema i svu komplikovanost političkih odnosa koji iz njega proističu.

Hrvatska stranka BiH – uočavajući istupe nekih političara i dužnosnika RH i jednostrano informisanje tamošnje javnosti-pismom se obratila predsjednici RH, predsjedniku Vlade i Saboru RH, sa jasnom porukom kako stajališta HDZ BiH nisu i stajališta svih političkih stranaka sa hrvatskim predznakom koje djeluju u BiH.

Kao primjer predočili smo im da se u političkom životu u RH relevantnim političkim strankama smatraju stranke koje podržava 3% tamošnjeg glasačkog tijela – koje čak učestvuju u vlasti – dok političke stranke u BiH koje se obraćaju glasačima hrvatske nacionalnosti u BiH i imaju podršku 5% – 10%, pa i više, od glasačkog tijela a imaju drugačija politička stajališta od HDZ BiH, uopšte ne mogu predočiti svoja politička gledišta javnosti RH.

Lično mislim kako je podrška hrvatskih vlasti izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH načelnog karaktera. Neki istupi u posljednje vrijeme upućuju na zaključak kako su do nekih političara u RH doprla mišljenja onih iz BiH koji su protiv unutarhrvatske diskriminacije koja je sadržana u prijedlozima HDZ BiH”, kazao je Zubak za “Vijesti“…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh