BiH

Stigla sezonska prognoza: Kakvo nas PROLJEĆE očekuje?

Kakvo nas proljeće očekuje?

Vremenska prognoza za proljeće - Accuweather.com

Advertisements

Facebook stranica “Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna” objavila je dugoročnu vremensku prognozu za predstojeće proljeće…

Prema njoj, u našoj regiji očekuje se po oborinama aktivno proljeće (kiša i snijeg).

Vjerovatno bi moglo biti problema s prekomjernim količinama oborina, kako kiše, tako i snijega. Posebno se to odnosi na sredinu i ovaj prvi dio proljeća, najvjerovatnije u gorskim predjelima.

Pri tome treba istakći kako su već pale velike količine snijega u gorskom dijelu zapadnog Balkana i u Alpama, uz to pasti će novi obilan snijeg u sedmicama koje stižu.

Uz kombinaciju s kišnim padavinama i izraženijom južinom koji se očekuju tokom proljeća. Moguć je porast vodostaja rijeka, ponegdje će biti problema s vodostajima pogotovo manjih rijeka.

Kako se navodi, nema mjesta uzbuni i panici, ali ima mjesta za praćenje stanja s prognozama i naravno shodno s tim i upozorenjima na iste.

Temperaturno se očekuje hladnije i malo hladnije proljeće na zapadu Balkana a na istoku temperaturno normalno, lokalno i hladnije proljeće.

Veća vjerovatnoća za negativno odstupanje temperatura je u prvom dijelu i oko sredine proljeća.

To se najviše odnosi na Bosnu i Hercegovinu zapadnu Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku.

Mogućnost za prve vrućine postoji tokom 5. mjeseca kada bi mogli imati i prve ovogodišnje vrućine, pogotovo područja Hercegovine, Jadrana, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

Također u 5. mjesecu ući ćemo u period čestih grmljaviskih nepogoda.

O njima će se pisati ali i upozoravati u mjesecima koji stižu, kao i u novim prognozama za predstojeće ljeto, koje će biti objavljene u 5. mjesecu.

Na kraju treba reći kako su ovo sezonske prognoze, i njih se ni u kojem slučaju ne treba protumačiti kao nešto 100% sigurno ili tačno. Ovo treba shvatititi kao potencionalno moguć scenario trendova vremena u sljedećem tromjesečnom periodu, napisali su.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh