BiH

Milorad Dodik – BiH, koja ne daje nikakve rezultate, nije potrebna RS-u

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da su danas na sastanku u Brisleu usvojeni obavezujući principi za provođenje odluke "Sejdić-Finci" u kojima se navodi da će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno, jedan član iz Republike Srpske, a dva iz Federacije BiH.

No image - Haber.ba


Milorad Dodik (Foto: Arhiva)

Na sastanku su, kaže, afirmisani stavovi i politike RS-a.

– Ovo je dokaz da je naša čvrsta politika bila ispravna, jer je tražila da izbori za člana Predsjedništva BiH iz RS-a budu direktni i da RS bude jedna izborna jedinica –  rekao je Dodik, objavljeno je na internet stranici SNSD-a.

Istakao da će novi sastanak biti održan za deset dana zbog toga što stranke iz FBiH nisu dogovorile detalje o provođenju odluke “Sejdić-Finci”, a da će do dogovora doći uz pomoć eksperata iz Evropske komisije.

Dodik je, nakon današnjeg sastanka lidera političkih stranaka iz BiH s zvaničnicima Evropske unije u Briselu, rekao da će mehanizam koordinacije na evropskom putu uvažavati ustavnu strukturu definisanu Dejtonskim sporazumom, za šta se, kaže, RS zalaže.

– Mehanizam kooridinacije podrazumijeva da se uvažvaju ustavne nadležnosti, RS ima 75 posto nadležnosti u procesu evropskih integracija. Ponosan sam na činjenicu što smo istrajali i što smo sačuvali politiku očuvanja ustavne strukture predviđene Dejtonom – rekao je on i naveo da je danas „sahranjena ideja političara iz FBiH da odluka ‘Sejdić-Finci’ bude iskorištena za dublje promjene ustava“.

Dodik je istakao da je na sastanku bilo govora i o mogućnosti sankcija za BiH, ukoliko ne dođe do dogovora.

– Bilo je ukazivanja na mogućnosti sankcija, kao što je zamrzavanja članstva u Vijeću Evrope i zamrzavanje IPA fondova. Moram istaći da nam IPA fondovi ne trebaju, ako se budu koristili za finansiranje i osnivanje institucjia BiH za koje ona nije nadležna –  rekao je predsjednik SNSD-a i naveo da „BiH, koja ne daje nikakve rezultate, nije potrebna RS-u“.

– BiH na zajedničkom nivou pokazuje da je nesposobna da postigne bilo kakve koristi i takva nam ne treba. Čekat ćemo ovih deset dana, mislim da su federalni partneri shvatili da moraju nešto da učine. Mi smo rekli da se osjećamo zaglibljeni u blatu koji se zove BiH i rekli smo da će RS morati da traži alternativna rješenja, ako se nastavi ovakva pat pozicija čiji je uzrok FBiH –  naveo je predsjednik SNSD-a.

(fena)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh