BiH

"Problem nije riješen" – Fuele: Neće biti sankcija za BiH

Politički lideri Bosne i Hercegovine u prisustvu evropskog komesara za proširenje Stefana Fuelea potpisali su danas u Bruxellesu zajedničku izjavu koja se sastoji od sedam tačaka u kojoj su navedeni principi daljeg rada na provedbi presude u predmetu "Sejdić-Finci" i uspostave koordinacijskog mehanizma vezano za pitanja EU integracija.

No image - Haber.ba

Advertisements


Stefan Fuele (Foto: Arhiva)

“Problem nije riješen, ali je napravljeno mnogo posla tokom ovog inicijalnog sastanka. Imali smo dobru diskusiju o principima i modelima koja nam je dopustila da se složimo o stvarima koje sam naveo”, kazao je Fuele, dodavši da će navedeni principi predstavjati vodilju za intenzivan rad u BiH.

Fuele je na konferenciji za novinare u Bruxellesu kazao kako su se učesnici sastanka obavezali da će do 10. oktobra u Bruxelles doći sa konkretnim modelima za rješenje implementacije presude u slučaju “Sejdić-Finci” i konkretnim aranžmanima za uspostavu koordinacijskog mehanizma za pitanja EU integracija.

“Sretan sam što neću morati početi procedure koje će od BiH oduzeti bilo kakve finasijske resurse u okviru pretpristupne pomoći. Kasnije ću razgovarati sa predsjedavajućim Vijeća Evrope, generalni sekretar je već informisan, a informisat ćemo i zemlje članice”, kazao je Fuele, dodavši da dok god stranke u BiH budu radile na osnovu dogovorenog, neće biti potrebe za sankcijama.

Visoki komesar je istakao da je 10. oktobar dogovren kao datum kada će biti iznesena jasna rješenja za obje važne stvari, ali nije želio spekulirati šta će se desiti nakon tog datuma.

“Jasno sam rekao političarima da je 16. oktobar datum kada EU komisija treba da usvoji ovogodišnji izvještaj o napretku. Nadam se da će rad na osnovu današnjih principa omogućiti da izvještaj o BiH bude pozitivan izvještaj koji će konačno otvoriti put za kredibilnu aplikaciju BiH da konačno postane članica EU”, poručio je Fuele dodavši da je to nešto što će građani BiH definitivno cijeniti.

(oslobođenje)


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh