BiH

Crnadak i austrijska ministrica Kneissl: “Austrija investitor broj jedan u BiH”

“Austrija je i dalje investitor broj jedan u Bosni i Hercegovini”, poručio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak nakon sastanka sa saveznom ministricom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Karin Kneissl, koja se nalazi u posjeti BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Igor Crnadak - Klix.ba

Advertisements

Crnadak je poželio dobrodošlicu austrijskoj ministrici koja je prvi put u posjeti BiH kako je stupila na tu funkciju.

Karin Kneissl i Igor Crnadak – Anadolija

“Sastanak je početak jedne još bolje faze u već sada odličnim odnosima saradnje između Austrije i BiH. Tokom sastanka napravili smo presjek najvažnijih stvari u našim bilateralnim odnosima koji su izuzetni. Austrija je i dalje broj jedan investitor u BiH ali sa Austrijom zadržavamo i dalje razvijamo veoma dobre odnose u svim drugim oblastima”, istakao je Crnadak.

Naglasio je da se iz godine u godinu između dviju zemalja razvija sve bolja saradnja.

Razgovarali su i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

“Upoznao sam kolegicu da je BiH sa zakašnjenjem ali ipak završila posao oko odgovora na Upitnik Evropske komisije i da ćemo ga posljednjeg dana ovog mjeseca zvanično i predati zvaničnicima EU i da se nadamo da će uprkos tome što je ovo izborna godna proces reformi i daljih evropskih integracija već u ovoj godini biti nastavljen”, rekao je Crnadak nakon sastanka s austrijskom ministricom.

I na današnjem sastanku, prema njegovim riječima, potvrđeno je da Austrija i dalje ostaje snažna podrška BiH i snažan faktor koji unutar EU zagovara brze integracije i BiH i drugih zemalja koje su se za to opredijelile.

Razgovarali su i o odnosima u regiji.

“Ponovio sam da je za BiH podjednako važan spoljno-politički cilj, nastavak uspješne regionalne saradnje onoliko koliko i evropske integracije i da posebno želimo da ojačamo i učvrstimo potpunu stabilnost i još bolji razvoj odnosa u trouglu Srbija, Hrvatska i BiH. I da ćemo u tom kontekstu nastaviti da ulažemo veliki napor jer regionalna stabilnost, potpuno smirivanje svih negativnih stvari je od ključnog značaja za razvoj cijele regije”, poručio je Crnadak.

Razgovarali su i o nastavku procesa koji su otvoreni unutar regije, uključujući i nadolazeću konferenciju u Londonu u julu ove godine. Crnadak je izrazio uvjerenje da će cijeli region u narednom periodu imati velikog prijatelja i partnera u Austriji.

Da su imali ugodne i prijatne razgovore smatra i austrijska ministrica Kneissl.

“Potvrdila bih da su bilateralni odnosi dviju zemalja veoma bliski i da se kao takvi kontinuirano razvijaju. Drago mi je da i dalje možemo istaći da je Austrija upravo investitor broj jedan u BiH. Sljedeće što želim istaći su vrlo bliske ljudske veze između stanovništva u Austriji i BiH. U Austriji trenutno imamo 160.000 ljudi s područja BiH”, istakla je Kneissl.

Poručila je da Austrija ostaje ubijeđeni podržavatelj bh. puta i približavanja EU.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh