BiH

Ko je zalijepio uvredljivi plakat na Ambasadu Srbije u Sarajevu

Plakat zalijepljen na ulazu Ambasade Republike Srbije u Sarajevu, na kojem je nacrtana mrtvačka glava sa natpisom “Četnici kostobacani”, izazvao je žestoke reakcije zvaničnika u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS), ali i pojedinih u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH).

Plakat na ambasadi Srbije u Sarajevu - Faktor.ba

Advertisements

Plakat je zalijepljen 15. februara u popodnevnim satima, a incident je ambasador Republike Srbije u BiH Stanimir Vukićević ocijenio kao “pokazatelj raspoloženja jednog dijela bošnjačke populacije koji ne želi dobre srpsko-bošnjačke odnose”.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je kazao da plakat “nije samo poruka za Srbiju, već i za Srbe koji žive u bh. entitetu RS-u i BiH”, piše “Faktor“…

Najdalje je otišao predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik, koji je plakat nazvao “najvećom provokacijom upućenom Srbima od završetka rata do danas”.

“Ova provokacija bez presedana samo je još jedan dokaz da (bh. entitet) RS nema šta da traži u BiH, koja je postala neodrživa za srpski narod koji svoju slobodu mora tražiti u drugoj formi, a nikako u BiH ukoliko želimo da izbjegnemo uvrede, provokacije i da živimo bez problema”, kazao je Dodik.

Oglasio se i Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo, a u saopštenju u kojem najoštrije osuđuju ovaj čin navode kako su Sarajlije i u “najtežim danima ratne opsade i stradanja grada zadržali dostojanstvo i pluralni svjetonazor”.

“Sarajlije ni tada nisu dozvolile da budu zaslijepljene revanšizmom i radikalizmom te to zasigurno neće dozvoliti ni danas”, saopštio je SDP BiH.

Istragu o navedenom slučaju je preuzeo MUP Kantona Sarajevo, a prema saznanjima “Faktora”, autor plakata je već identifikovan.

Radi se o, saznaje se, Dariju Lozančiću, koji je od ranije poznat policijskim agencijama zbog prijetnji upućenih institucijama BiH.

Tako je, primjera radi, Lozančić u februaru 2009. godine na adresu Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) poslao prijeteći e-mail u kojem iznosi kritike na račun toga što kablovski operateri u Banjoj Luci “ometaju” emitovanje emisije “60 minuta”. Ukoliko se RAK ne pozabavi tim pitanjem, zaprijetio je Lozančić, neko od uposlenika bi mogao “izgubiti glavu”.

“Ja i moji drugari imamo dva snajpera i pedesetak kilograma eksploziva koje još nismo isprobali. Pozabavite se spomenutim problemom kako bi sačuvali fizičku sigurnost vaših stražnjica i stražnjica vaše djece”, napisao je u poruci.

Lozančić je 2008. godine u nekoliko navrata upućivao prijeteće telefonske pozive u Kabinet premijera bh. entiteta RS-a Milorada Dodika i Sekretarijat Vlade bh. entiteta RS.

“Darijo Lozančić ima psihičkih problema. Ranije je bio dobro, obavljao je svoj posao bez problema, ali toga dana kad je zvao Vladu (bh. entiteta) RS, nije se osjećao dobro”, kazali su tada iz Federalnog zavoda za statistiku, institucije u kojoj je Lozančić bio zaposlen.

Uzimajući u obzir da je ambasador Republike Srbije Stanimir Vukićević incident ocijenio kao “pokazatelj raspoloženja dijela bošnjačke populacije”, čeka se konačni sud predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića kao vrhovnog tumača etničke pripadnosti, a njegov sud će dati konačnu potvrdu ili demant teze da iza incidenta stoji “dio bošnjačke populacije”, prenosi “Faktor“.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh