BiH

Indeks percepcije korupcije: BiH sa Albanijom, Gvajanom, Šri Lankom i Istočnim Timorom

Po Indeksu percepcije korupcije (CPI) za 2017. godinu Bosna i Hercegovina se nalazi na istom mjestu sa Albanijom, Gvajanom, Šri Lankom i Istočnim Timorom.

Korupcija - Ilustracija/Blogspot.ba

Pokazao je to izvještaj “Transparency Internationala” (TI) koji rangira zemlje širom svijeta u odnosu na percipirani nivo korupcije u javnom sektoru.

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) navodi da je Bosna i Hercegovina ove godine dobila ocjenu 38, na skali od 0 do 100, gdje 0 predstavlja najviši nivo percipirane korupcije, dok 100 predstavlja najniži nivo korupcije…

Tako se Bosna i Hercegovina našla na 91. mjestu, od ukupno 180 zemalja uključenih u istraživanje, te je u odnosu na rezultate iz prethodnih godina, nazadovala.

Kada je u pitanju regija Zapadnog Balkana, BiH se i dalje nalazi ispod Hrvatske (ocjena 49 i 57. mjesto), Crne Gore (ocjena 46 i 64. mjesto), Srbije (ocjena 41 i 77. mjesto) i Kosova (ocjena 39 i 85. mjesto), dok je ispod BiH Makedonija, koja je najviše nazadovala u regionu (nalazi se na 107. mjestu, sa ocjenom 35).

Ovogodišnji CPI pokazuje zabrinjavajuću činjenicu da uprkos sve većem fokusu koji se u svijetu stavlja na borbu protiv korupcije, veliki broj zemalja, uključujući i BiH, je prespor u svojim naporima, a u posljednjih 6 godina nije napravilo nikakav napredak.

TI BiH je na prezentaciji naglasio da ohrabrenje i svojevrsnu priliku predstavlja nova strategije Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan, koja na nedvosmislen način kao ključni problem ističe zarobljenost države od strane političke elite, a uspostavu vladavine prava kao najvažniji prioritet.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh