BiH

General Adžić naređuje Arkanu: “Zauzeti Bijeljinu i Višegrad, raseliti muslimane bez obzira na žrtve”

Posljednji načelnik Generalštaba JNA general pukovnik Blagoje Adžić umro je 2012. u 80. godini života. O njegovoj odgovornosti za ratove u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH vođene su istrage.

Željko Ražnatović "Arkan" - Ron Haviv/AlJazeera.net

Advertisements

Županijski sud u Osijeku još 1991. raspisao je potjernicu zbog počinjenog genocida, ratnog zločina protiv civila, ratnih zarobljenika i bolesnika tokom rata u Hrvatskoj 1991., ali nikada nije osuđen, piše “Index“…

Čovjek odgovoran za rat u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH izbjegao je kaznu. Dokumenti koje je potpisivao do maja 1992. godine, kada je prisilno poslan u penziju, svjedoče u učešću Srbije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Adžić je izdao naredbu Željku Ražnatoviću Arkanu da sa svojim ljudima izvrši prodor na liniji Loznica – Bijeljina – Višegrad te raseli muslimansko stanovništvo, bez obzira na žrtve! Nažalost, svi znamo šta se dogodilo u aprilu i maju mjesecu 1992. godine upravo u Bijeljini i Višegradu.

“Bez obzira na žrtve zauzeti sve strateške objekte. Ukoliko zatreba aktivirati jedinice Jovića, Vućurevića, Nikole Luića, te Hercegovački i Drinski korpus, kao i Užički. Prije početaka akcije povezati se sa Milisavom Gagovićem i general majorom Ratkom Mladićem i zatim dejstvovati zajednički.”

Komandanti korpusa i garnizona na području ratnih operacija i čišćenja terena su pod komandom pukovnika Ražnatovića i dužni su ispunjavati isključivo njegova naređenja. U slučaju potrebe general Mladić brinuće se za podršku Tigrovima, Vukovima s Vučjaka i Belim orlovima, kao i podršku avijacije”, navodi se u Adžićevoj naredbi.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh