BiH

Alarmantni podaci u HNK: Vakcinacija djece pala ispod 70 posto!

Predsjednik Doktorske komore Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Mehmed Haznadar, upozorio je kako je situacija kada se govori o vakcinaciji na području HNK-a alarmantna, budući je ona u obaveznom programu vakcinisanja pala ispod 70 posto.

Vakcinacija - Yumama.com

Advertisements

Svjetska zdravstvena organizacija i Evropski centar za prevenciju i nadzor bolesti (ECDC), kao i federalne i kantonalno javno zdravstvene institucije smatraju kako postoji vrlo visoka vjerovatnoća od epidemije zaraznih bolesti u sredinama gdje je vakcinacija manja od 90 posto.

“Svjesni smo kako je epidemija ospica prisutna u Srbiji, svjesni smo da postoji rizik da epidemija zahvati i južni dio BiH. Epidemija nema granica, virusne bolesti nemaju teritorijalni vid zaustavljanja kada se prošire, a na ovakvo imuno stanje našeg stanovništva, prijeti ogromna epidemija, i po svoj prilici to nas može skoro zadesiti”, kazao je predsjednik Stručnog savjetodavnog tijela Federalnog ministarstva zdravstva za prevenciju zaraznih bolesti u FBiH, dr. Jurica Arapović…

Arapović je istakao kako je vakcinisanje jedina preventivna mjera za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, te kako i vakcinisanje nosi određeni rizik, ali da je taj rizik dosta manji ili neusporedivo manji u odnosu na korist koju nudi vakcinisanje u zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Dr. Arapović je ustvrdio kako su neželjene reakcije nakon primljene vakcine “uglavnom male, gotovo beznačajne”, poput blago povišene temperature ili bola na mjestu uboda.

Dr. Haznadar dodao je kako je prisutna negativna medijska kampanja i kako postoje različita udruženja koja u medijima promovišu negativnu kampanju protiv vakcinisanja djece, što, kako je istakao, uveliko utiče na smanjenost vakcinisanja djece.

“Negativna kapanja nema apsolutno nikakvu argumentaciju u stručnoj analizi ili nekom radu. Oni to pričaju paušalno, dobivaju medijski prostor i zahvaljujući toj negativnoj kampanji vakcinacija djece je pala na 70 posto”, kazao je dr. Haznadar.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh