BiH

Kanton Sarajevo: “Molimo građane da ne učestvuju u zbrinjavanju izbjeglica”

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo izdalo je saopštenje za građane ovog kantona a vezano za pojavu migranata iz Sirije, Libije, Afganistana, Palestine, Pakistana, Alžira, Maroka, Iraka, Turske, Irana, Tunisa i drugih zemalja na području BiH i Kantona Sarajevo.

Izbjeglice/migranti - Anadolija

Advertisements

“Nije riječ o novom problemu u Kantonu Sarajevo, nego o pitanjima koja su poznata u posljednje dvije-tri godine i s kojima se susjedne zemlje, Srbija i Hrvatska već vrlo ozbiljno suočavaju. Riječ je uglavnom o tranzitiranju migranata ka zapadnim zemljama i tek u posljednjih mjesec dana, određeni broj takvih migracija, bilježi se u Kantonu Sarajevo.

Stanovnike Kantona Sarajevo pozivamo da ni na koji način ne učestvuju u sumnjivim i ilegalnim aktivnostima, a neke od aktivnosti indiciraju i vršenje krivičnih dijela, ilegalnih migracija, pa i trgovinu ljudima…

Sarajevo i Bosna i Hercegovina vrlo su osjetljivi i ranjivi na pitanje stradanja ljudi i ratnih migracija, jer su tokom četverogodišnjih ratnih sukoba u regionu i sami bili najveće žrtve i kao takvi bili izbjeglice u preko sto zemalja svijeta na svim kontinentima. Tim prije, Kanton Sarajevo je spreman i odlučan za humanitarno zbrinjavanje izbjeglica, nakon eventualnog rješavanja njihovih statusa, a za što su nadležne vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, prije svega Ministarstvo sigurnosti BiH.

U bliskoj historiji, a prije pojave migranata s Bliskog Istoka u BiH, Kanton Sarajevo imao je određena iskustva s prihvatom i smještajem većeg broja izbjeglica u BiH, od kojih je samo manji dio ostao na ovim prostorima.

U vezi s navedenim, molimo građane da se suzdrže od asistiranja u prihvatu i smještaju stranaca koji ilegalno borave u BiH, budući da su to obaveze nadležnih organa koji kontroliraju ova pitanja i za koja su odgovorni. Kanton Sarajevo, osim iskustva ima i kapacitete, da po zahtjevu nadležnih bh. instutucija, postane dio organizirane strukture za prihvat i humanitarno zbrinjavanje migranata u BiH, ali pod uvjetima propisanim međunarodnim konvencijama o izbjeglicama i Zakonu o kretanju i boravku stranaca u BiH, a kako se to radilo i prethodnih godina, s ciljem zbrinjavanja desetina hiljada izbjeglica u BiH i Kantonu Sarajevo.

Organizacije i pojedince, koji se samoinicijativno uključuju u proces zbrinjavanja, molimo da kontaktiraju nadležne bh. institucije, čime će najviše doprinijeti organiziranom i sistemskom prihvatu, evidentiranju, uređenju statusnih pitanja i pružanju odgovarajućih i pripadajućih prava osobama sa priznatim statusom međunarodno-pravne zaštite u Bosni i Hercegovini”, saopšteno je iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh