BiH

Jusić: “Priča o vježbi sa osiromašenim uranijem je u svrhu anti-NATO propagande”

Veliku zabrinutost bh. javnosti izazvala je objava pojedinih medija o tome da će u Banjoj Luci, tačnije na Manjači, biti održana NATO vježba u kojoj će učestvovati američki avioni A-10 koji će ispaljivati municiju punjenu ozloglašenim osiromašenim uranijem.

Sead Jusić - Faktor.ba

Advertisements

Portal blizak HDZ-u BiH “Dnevnik.ba” objavio je informaciju o vježbi koja je navodno dogovorena na nedavnom sastanku predstavnika Ministarstva odbrane BiH i Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH sa general-majorem Johnom Gronskim, zamjenikom komandanta Komande američkih kopnenih snaga za Evropu.

Isti izvor naveo je da će vježba biti realizovana kroz dvije faze – prva je teorijska obuka vojnika Oružanih snaga BiH i trajala bi od februara pa do kraja ove godine, a druga gađanje eskadrile aviona A-10 na poligonu Manjača, koja bi bila održana 2019. godine. Avion A-10 sadrži top od 30 milimetara “Vulkan” s municijom, odnosno, nekom vrstom osiromašenog uranija, navodi se u tekstu.

Prašina je dodatno podignuta nakon što su ovu informaciju prenijeli i mediji u bh. entitetu Republici Srpskoj.

Međutim, zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić tvrdi da je riječ o dezinformaciji.

“Tačno je da je održan sastanak, ali su na njemu samo razmatrani scenariji za moguću vježbu. Apsolutno je netačna informacija da je vježba dogovorena, a pogotovo da će biti korištena takva municija. Nema šanse da će nešto tako biti dogovoreno, niti je od nas neko to tražio. Nisu naši poligoni mjesto za ispražnjivanje te municije”, rekao je Jusić za “Faktor“…

Ocijenio je da se radi o dezinformaciji koja je plasirana u svrhu anti-NATO propagande.

I ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je novinarima da nema informacija da bi krajem godine NATO trebao održati vojnu vježbu u okolini Banje Luke, u kojoj bi trebao koristiti i municiju sa osiromašenim uranijem, a informaciju o vježbi demantovali su i general Oružanih snaga BiH Dragan Vuković i zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić, koji su, prema navodima portala “Dnevnik.ba”, učestvovali u sastanku. Sastanku na kojem je dogovoreno održavanje vježbe navodno su prisustvovali još i general iz OSBiH Mirko Tepšić, kao i Zoran Đerić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Nakon što je u javnost “isplivala” informacija da su na spornom sastanku učestvovali srpski predstavnici iz Saveza za promjene, Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsjednik bh. entiteta RS, jučer se dopisom obratio Ivaniću, a ovaj mu je danas i odgovorio.

Ivanić je ustvrdio da Predsjedništvo BiH nije ni razmatralo, niti usvojilo Plan međunarodnih vojnih vježbi za 2019. godinu, tako da NATO-ova vježba na poligonu Manjača, u maju 2019. godine, bez usvajanja plana ne može biti održana.

Naglasio je da Predsjedništvo BiH nije dobilo službeno obavještenje Ministarstva odbrane BiH, a u vezi sa navedenom vojnom vježbom, tako da “sa žaljenjem mora da konstatuje” da Dodik ne raspolaže tačnim informacijama.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh