BiH

FRANJO TOPIĆ O POGREŠNOM DOJMU: “Zabluda je da Hrvata nema u Bosni, ima ih 100 hiljada više nego u Hercegovini”

Delegacija Hrvatskog sabora, koje je predvodio predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, posjetila je danas Hrvatsko kulturno društvo Napredak u sarajevskoj Centrali.

No image - Haber.ba

U delegaciji su bili i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Hrvatske i član Međuparlamentarne skupine prijateljstva BiH – Hrvatska Arsen Bauk i član Odbora za vanjsku politiku Ivo Stier.

Predsjednik HKD Napredak Franjo Topić tom prilikom informisao je goste o historiji Društva te naročito istakao da je samo prošle godine organizovano 539 manifestacija, prenosi “Fena”…

Topić je i apelovao da se “Napredak” u Hrvatskoj bolje tretira i u medijskom i u finansijskom smislu. Topić, naime, smatra da kriterij mora biti ono što je konkretno učinjeno, posebno jer budžetska sredstva nisu privatna.

“Uz to koliko doprinosimo u oblasti kulture, treba imati u vidu da u Bosni i Hercegovini mnogi bolje tretiraju državu Hrvatsku upravo zbog ‘Napretka’ i onoga što on predstavlja, ne samo na kulturnom polju”, istakao je Topić.

Napomenuo je i da se često stiče pogrešan dojam kako Hrvata nema u Bosni, da žive samo u Hercegovini. Što je, napomenuo je, zabluda budući od 544.000 Hrvata, u Hercegovini ih živi 220.000, a u Bosni sto hiljada više.

Govoreći o opstanku Hrvata u Bosni i Hercegovini, rekao je da je to i globalni i hrvatski interes.

Voditelj saborske delegacije Miro Kovač kazao je da dolazak saborske delegacije u “Napredak” svjedoči koliko se u Hrvatskoj respektuje rad Društva.

“Također, naš dolazak u BiH predstavlja mali doprinos relaksaciji odnosa BiH – Hrvatska te posebno odnosa Bošnjaka i Hrvata”, kazao je Kovač.

Dodao je da politička prava Hrvata moraju biti ispoštovana, apostrofirajući pritom da se odluke Ustavnog suda u pogledu Izbornog zakona BiH moraju provoditi – navodi se u saopštenju iz HKD Napredak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh