BiH

Policija dobila veće plate

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH - Mojportal.ba

Advertisements

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog tog zakona kojim se definiše pravo na policijski dodatak policijskim službenicima. Na taj način pravo na poseban dodatak (policijski dodatak) pored policijskih službenika zaposlenih u Graničnoj policiji BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, imaće i policijski službenici zaposleni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Predloženim izmjenama zakona definisano je da policijskim službenicima pripada pravo na policijski dodatak, i to pojedinačno najviše do 40 posto osnovne plate, s tim da ukupan fond za isplate ovog policijskog dodatka ne može biti veći od 35 posto budžeta predviđenog za osnovne plate policijskih službenika na koje se odnosi ovaj dodatak, javlja “Fena”…

Predviđeno je i da se policijskim službenicima raspoređenim na poslove u sastavu Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu može odobriti poseban dodatak pojedinačno najviše do 50 posto osnovne plate. Istovremeno je definisano da imenovanim policijskim službenicima ne pripada pravo na poseban dodatak.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda ranije je podržala predloženi zakon uz jedan amandman koji je postao sastavni dio zakona, a koji predviđa da se zakonom obuhvati i 16 državnih službenika iz Interpola.

Delegati su podržali i prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, koji je predložio Predstavnički dom parlamenta, a kojim je, između ostalog, definisano da se odredbe po kojima je moguće izrečenu kaznu zatvora do jedne godine zamijeniti novčanom kaznom ne primjenjuju na počinioce krivičnih djela iz Poglavlja XVI, koje se odnosi na krivična djela protiv integriteta BiH.

Dom naroda je podržao principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh