BiH

Inzko: “Neću bonnskim ovlastima nametnuti Izborni zakon”

Visoki predstavnik za BiH, Valentin Inzko, kazao je kako niko ne treba očekivati od OHR-a da riješi pitanje o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH upotrebom bonnskih ovlasti.

Valentin Inzko - Delo.si

Advertisements

“To je posao Parlamentarne skupštine BiH i stranaka u njoj. Izbori 2018. moraju se održati, demokratija je nezamisliva bez izbora. Prava građana birati biti birani te zahtijevajti odgovornost onih koji su trenutno na izabranim dužnostima, moraju se osigurati”, kazao je Inzko, te apelovao na političke lidere da poduzmu neophodne korake kako bi omogućili nesmetano održavanje i provedbu rezultata opštih izbora 2018. godine.

“Odluka Ustavnog suda BiH od 1. decembra 2016. (“predmet Ljubić”), koja se ponajviše tiče izbora u Dom naroda Federacije, mora se provesti. Što se tiče OHR-a, u ovoj fazi mi smo spremni tehnički podržati taj proces, koji vode EU i SAD”, kazao je visoki predstavnik…

Inzko smatra kako nema sumnje da će BiH biti članica EU, ali da je pitanje kada će se to dogoditi.

“Integracija u EU nije lak posao. Potreban je naporan rad koji zahtijeva odlučnost i spremnost za postizanje kompromisa o nekim teškim i komplikovanim pitanjima. Austriji je trebalo sedam godina. Španiji devet. Međutim, kada dođete do samog kraja tog procesa, vidjet ćete da se vaša zemlja promijenila i reformisala nabolje. A to je možda ono čega se neki političari boje, s obzirom da će tada pitanja kojima se oni sada koriste postati irelevantna. Oni će postati irelevantni. Međutim, BiH to mora uraditi zbog sebe, ne zbog Bruxellesa. Tek onda će biti moguće pridružiti se evropskoj porodici”, kazao je Inzko.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh