BiH

“Konj je izvršio samoubistvo!”

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), skoro godinu od podnošenja prijave da je na imanju Amira Zukića, generalnog sekretara SDA, dok je bio u pritvoru u KPZ Zenica, pronađen mrtav konj s krvavim prijetećim porukama u Visokom, odlučilo je da neće provoditi istragu o ovom događaju, jer “prijavljeno djelo nije krivično”?!

No image - Haber.ba

Advertisements

Navodi se to u nalazima istrage, a koje je Uprava MUP ZDK poslala kao odgovor Zukićevom advokatu Ahmedu Žiliću.

Podsjetimo, iz zeničke policije u julu prošle godine izašli su sa stajalištem da je smrt konja nastupila od samopovređivanja, tačnije da je moguće da je konj počinio samoubistvo…

Zukićev advokat Ahmet Žilić tada je rekao da se iza ubistva konja kriju jasne mafijaške poruke Zukiću i da policija štiti i nalogodavce i izvršioce.

S druge strane, sada se tužilac Zahirović poziva na službene policijske zabilješke, potvrde o privremeno oduzetim predmetima, izjavama svjedoka, te u svom odgovoru on navodi:

“Kobila Odet bolovala je od bolesti kolika (bolovi u stomaku) koje su praćene jakim bolovima, zbog kojih je životinja sklona nekontrolisanom ponašanju, odnosno da se u ovisnosti od stepena bolova i simptoma životinje valjaju po zemlji, lupaju glavom, nogama, skaču, a u krajnjem su sklone i samopovređivanju”, navodi se u dopisu tužioca.

Osim što se dodaje da su povrede koje je kobila nanijela sama sebi mogle biti razlog smrti, još se navodi i kako je moguće da je “kobila umrla i zbog jahanja jer je bila bolesna”, ali i da je “kobila na lijevoj plećki imala povredu koju je zadobila od insekata, zatim stariju povredu na prednjoj, desnoj nozi u vidu posjekotine, a na prednjoj lijevoj nozi svježu povredu u vidu oguljotine”.

“Slijedom naprijed istaknutog, smatram da nema obilježja niti jednog krivičnog djela, zbog čega je odlučeno da se neće narediti provođenje istrage”, zaključuje tužilac Zahirović.

Zilić je istakako kako je razočaran ovakvim odgovorom, te da je očito da su povrede na konju nastupile tupim predmetom u predjelu oka, što su utvrdili veterinari, ali ne i policija.

“Zamislite da se svezan konj samopovrijedio, kako su napisali. Pa ovo je nevjerovatno. Istakli su da su utvrdili tokom istrage: “Svježe površinske povrede iznad lijevog oka i u prijedelu lijevog koljena dvije stare povrede.” Ali, iznose i nevjerovatnu tvrdnju da je životinja – konj ‘mogla sama sebe povrijediti’, kao i ‘postojanje mogućnosti uginuća životinje zbog navodne bolesti'”, kazao je Žilić.

Prema njegovim riječima, ovakva istraga, bez uzimanja mišljenja vještaka veterinara, koji su utvrdili da je nesumnjivo da je “životinja uginula zbog utvrđenih nanesenih povreda”, štiti nalogodavce koji šalju poruke s krvavim rukopisom.

“Politički nalogodavci okrutnog ubijanja Zukićevog konja ne samo da su mu poslali prijeteću poruku u najboljoj mafijaškoj tradiciji, nego daju razlog za zaključivanje da u maniru policijsko-političke države imaju svoje “prste” u odlukama policije i tužilaštava, a time i pravosudnom totalitarizmu kojem je izložen Zukić!? Zašto MUP ZDK nije uzeo u obzir nalaz i mišljenje veterinara Muamera Derviševića od 4. juna ove godine, koji je odmah došao na imanje i pregledao konja. Tu jasno stoj da je uočio nekoliko rana, od kojih je najveća bila na lijevoj arkadi, koja je intenzivno krvarila. Uostalom, dobili smo mišljenje stručnjaka da konji nisu skloni suicidu, kako imputira MUP ZDK. O čemu onda ovdje govorimo”, rekao je Žilić.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh