BiH

U petak masovni protesti bivših radnika NATO-a i EUFOR-a u BiH

Nekoliko hiljada bivših radnika u misijama NATO i EUFOR-a u BiH za petak, 23. februar, su najavili masovne proteste ispred Glavnog štaba EUFOR-a i NATO u Butmiru kod Sarajeva.

No image - Haber.ba

Kako se navodi u otvorenom pismu njihovih advokata, Avde Salihbegovića i Hajrudina Kapetanovića, razlog protesta su uskraćivanje prava na naknade i rješavanje statusa zaposlenih.

Advokati su ponovo skrenuli pažnju na krajnje nekorektan, bezobziran i nezakonit odnos i stav međunarodnih snaga i domaćih zvaničnika prema dvadesetak hiljada bivših radnika, kojima je nezakonito uskraćeno i onemogućeno ostvarivanje prava na naknade i rješavanja statusa zaposlenih…

Oni od 2010. godine potražuju naknade po osnovu radnopravnog statusa, naknade za doprinose, regres, ishranu u toku rada, prevoz, otpremnine, a do danas nisu uspjeli izdejstvovati nijednu pravosnažnu odluku, navodi se u pismu, te dodaje da su zaposleni u EUFOR-u u cijelosti uspjeli kompromitovati “nezavisne” komisije, koje bi trebalo na nepristrasan način, na osnovu dokaza izvedenih u postupku,da donesu odluku na osnovu zakonskih odredbi.

“S obzirom na to da je kompletna organizacija i `kontrola` tih postupaka u rukama rukovodećih ljudi iz ovih snaga, naš uticaj na korektnost i pravičnost, gotovo je nemoguć”, navodi se u pismu.

Advokati napominju da je nerješavanjem statusa dvadesetak hiljada državljanja BiH od 2010. godine, oduzeto pravo na uvezivanje radnog staža, pravo na penziju, pa samim tim i na zdravstvenu zaštitu, te i sva ostala prava.

“Da li je moguće da najveća vojno-politička organizacija na svijetu, kao poslodavac u ovom slučaju, osporava prava našim klijentima, a svim svojim radnicima van BiH, kontinuirano kao i svaki poslodavac, omogućava ostvarivanje istih tih prava ispunjavajući svoju zakonsku obavezu”, dodaje se u pismu upućenog bh. medijima.

Paradoksalna je situacija da je u ovom slučaju “smetnja” u ostvarivanju tih prava, upravo međunarodna zajednica koja je isključivo i angažovana zbog implementacije zapadno-evropskih standarda, koje sama ne poštuje, ocjenjuje se u pismu.

Pismo je upućeno generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, Glavnoj komandi NATO-i EUFOR-a u BiH, šefu Delegacije EU u BiH Lars-Gunaru Vigemarku, Predsjedništvu BiH, predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću, predsjednicima bh. entiteta Republike Srpske Miloradu Dodiku i Federacije BiH (FBiH) Marinku Čavari, te vladama bh. entiteta Republike Srpske i FBiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh