BiH

Uklonjene ploče s nazivom “Ulica dr. Mile Budaka” u Mostaru

Nepoznata osoba ili više njih sinoć su na nekoliko mjesta u ulici Mile Budaka u Mostaru uklonile su ploče s natpisom “Ulica dr. Mile Budaka” i postavile natpise “Ulica Cvitana Spuževića”.

U Mostaru postavljene ploče s natpisom "Ulica Cvitana Spuževića" - Facebook

Advertisements

Mile Budak bio je jedan od ratnih zločinaca u ustaškoj i fašističkoj NDH i autor njenih rasnih zakona uperenih protiv Židova i Srba.

Ime ovoj ulici dala je ratna HDZ-ova vlast sa Matom Bobanom i Brunom Stojićem osuđenim u Haagu za Udruženi zločinački poduhvat zbog ratnih zločina nad Bošnjacima…

Postavljene ploče s natpisom “Ulica Cvitana Spuževića” – Facebook

Cvitan Spužević bio je poznati mostarski advokat i deklarisani antifašista, koji je svojim zalaganjem kod ministra unutrašnjih poslova NDH Andrije Artukovića, uspio spasiti brojne porodice mostarskih Srba.

Još uvijek se ne zna ko stoji iza ovog čina.

Podsjećamo, prije dvije godine iz Gradske uprave Mostara rečeno je kako gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić dva puta u Gradskom vijeću Mostara službeno predlagao da se imena tri spomenute ulice, koje su svoje ime dobile u ratu, promijene i da se tim ulicama daju imena po poznatim mostarskim i bh. pjesnicima.

”Licemjerno je danas spočitavati to pitanje gradskoj vlasti u Mostaru, gradonačelniku ili možda HDZ-u BiH, čiji su vijećnici u Gradskom vijeću Mostara taj prijedlog podržali, jer promjenu nisu htjeli upravo oni koji su sada naknadno došli pameti te nam svojim niskim demagoškim potezima drže predavanja o Mostaru kakav je bio i kakav bi trebao biti”, navodi se u saopštenju iz maja 2016. godine.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh