BiH

Zvizdić razgovarao s Al Thanijem: “Obostrani interes za unapređenje saradnje”

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u okviru službene posjete Državi Katar sastao se danas u Dohi sa premijerom/ministrom unutrašnjih poslova Katara šeikom Abdullahom bin Naserom bin Khalifa Al Thanijem sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa.

Denis Zvizdić u posjeti Kataru - Anadolija

Advertisements

Konstatovano je da su odnosi dviju zemalja prijateljski i bez otvorenih pitanja te je izražen obostrani interes za unapređenje političke i ekonomske saradnje.

Razgovarano je i o liberalizaciji viznog režima za građane Bosne i Hercegovine. Al Thani je rekao da katarska strana nema ništa protiv da se za diplomatske i službene pasoše ukinu vize, kao i da se u narednom periodu sastanu ministri sigurnosti i naprave modalitet olakšavanja viznog režima za građane…

Zvizdić je informisao premijera Katara Al Thanija o aktuelnim reformskim procesima u BiH kao i euroatlantskim aspiracijama zemlje. Rekao je da su to kompatibilni procesi koji vode ispunjenju dva prioritetna cilja BiH ekonomskom boljitku i članstvu u Evropskoj uniji.

Dodao je da je Vijeće ministara BiH posvećeno aktiviranju svih postojećih resursa u svrhu ubrzanog ekonomskog razvoja i otvaranja novih radnih mjesta, posebno kako bi se upošljavali mladi ljudi. Rekao je da je BiH zainteresovana i otvorena za saradnju u oblastima energetike, turizma, poljoprivrede, drvne i metaloprerađivačke industrije, izgradnji infrastrukture, kao i jačanju kulturnih veza kroz saradnju u sportu i obrazovanju.

On je pozdravio uvođenje redovne avio linije na relaciji Sarajevo – Doha čime će se olakšati dolazak poslovnih ljudi i turista u Bosnu i Hercegovinu te je pozvao premijera Katara da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i ambasador Bosne i Hercegovine u Državi Katar Tarik Sadović.

Nakon sastanka, uz prisustvo premijera, potpisani su Memorandum o saradnji u oblasti mladih između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar, Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade države Katar o saradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika i Memorandum o razumijevanju za saradnju u oblasti obrazovanja, visokog obrazovanja i naučnog istraživanja između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar.

Memorandume je, u ime Vijeća ministara BiH, potpisao ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović a u ime Vlade Države Katar ministar kulture i sporta Salah bin Ghanem Al-Ali, zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani i ministar obrazovanja i visokog školstva Mohammed bin Abdul Wahid Al Hammadi.

Istovremeno su delegacije gradova Sarajeva i Dohe potpisale Sporazum o bratimljenju gradova.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh