BiH

Slavko svaki dan ide pred ŠKOLU, ali ne DOZVOLJAVAJU mu da uđe!

U malom gradiću Rudo na krajnjem istoku Bosne i Hercegovine, stanovništvo uglavnom živi od svog rada, od poljoprivrede i stočarstva. Fabrika i firmi nemaju, pa su uglavnom prepušteni sami sebi i milosti prirode.

Dječak Slavko Mršević - Blic.rs

Advertisements

Sa hiljadama drugih sudbinu dijeli i Sanja Mršević, majka autističnog dječaka koja je do sigurnije egzistencije odlučila doći uzgojem malina. Sanja je uspjela da zasadi manji malinjak, ali obzirom na stanje na tržištu, otkupnu cijenu i vremenske uslove, to nije bilo dovoljno za život i izdržavanje porodice, piše “Blic“…

Sanjina nesreća bila samo u nedostatku sredstava za život, već je proživjela i pravu porodičnu dramu kada su prije dvije godine njenom sinu, zbog blažeg oblika autizma, onemogućili da ide u srednju školu.

Slavko, autistčni dječak iz Rudog, iz škole koja mu je predstavljala najveću radost i jedini način uključivanja u drušvo, izbačen je iako je, kako roditelji tvrde, imao ljekarsko uvjerenje koje garantuje mogućnost pohađanja nastave.

Kada je ostao bez obrazovanja, Slavko se ponovo našao u izolaciji, ali njegova majka nije odustajala. Uključenost u svakodnevnicu i osjećaj korisnosti vraćala mu je kroz njegov angažman u proizvodnji malina.

Željela je da radi i zaradi, ali nije mogla sama. Kao nezaposlena majka dvoje djece nije imala novca za proširenje biznisa koje bi značilo i bolji život za njena dva sina.

Podršku su joj pružili USAID-ov Fond za podršku u razvoju biznisa marginalizovanih žena i Opština Rudo.

Od novca koji je dobila, Sanja je zasadila još jedan malinjak i sada se nada da će moći da proizvede sedam ili osam tona malina. Od ovog novca kupili su i mašine za obradu zemlje, pa će rad u malinjaku biti lakši, ali i finansijski mnogo isplativiji.

Ovaj novac nije samo značio bolji život za Sanju, već i za nekoliko mladih koje angažuje za vrijeme berbe i pruža im priliku da zarade, jer u Rudom i nemaju mnogo mogućnosti za zapošljavanje. Ovaj novac značio je i vraćanje nade Slavku koji sa majkom radi u malinjaku.

Slavko pomaže i u podvezivanju sadnica, ali i berbi plodova. Nema fizičkih nedostataka, pun je snage i života i rad u malinjaku za njega je jedan vid terapije, ističe Sanja. Podrške ne nedostaje ni od drugog sina. I on pomaže i vrijedno radi. Malinjak na obali Lima za ovu porodicu više nije samo izvor zarade, već i prostor sreće.

Nada koju nam pruža ovaj malinjak jedna je od rijetkih svjetlih tačaka koje imamo u ovoj borbi. Znači i meni i mojoj porodici, ali ponajviše Slavku. Ako još i naša borba uspije i Slavko se vrati u školu i mi ćemo biti sretna porodica“, ističe Sanja.

Svakog dana na velikom odmoru Slavko Mršević još uvijek odlazi do Srednjoškolskog centra Rudo kako bi vidio svoje prijatelje iz razreda i družio se s njima. Njegova borba za povratak u školu se nastavlja, a osjećaj uključenosti i korisnosti do okončanja bitke, Sanja će mu i dalje pružati kroz rad u malinjaku.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh