BiH

Emir Arfadžan – čovjek koji je osmislio najefikasniji model funkcionisanja komunalnog preduzeća u BiH i dobitnik nagrade za životno djelo u sindikatu HNK

Radnički media servis za Zapadni Balkan novinske agencije “Atrakcija” dodijelio je Emiru Arfadžanu, predsjedniku sindikata komunalnih radnika “Radničku nagradu Pravda i solidarnost za životno djelo za HNK”. Tim povodom ovaj ugledni sindikalist i menadžer govori u intervju za Radnički media servis.

Emir Arfadžan - Atrakcija.net

Advertisements

– Dobitnik ste “Radničke nagrade Pravda i solidarnost” za 2017. za životno djelo u sinidkalnom pokretu u HNK: Vi ste jedan od najiskusnijih ljudi kad je u pitanju sindikat komunale. Kako vidite stanje u sindikatu komunale u HNK, koji su to problemi s kojima se susrećete, kako ih prevazilazite, i posebno važno: kao izuzetno iskusni u komunalnoj djelatnosti, i kao sindikalista i kao uspješan menadžer, koji optimalni model preporučujute odnosa sindikata komunale i komunalne kompanije?

Stanje u Sindikatu komunalne privrede na nivou HNK-a je dobro obzirom na probleme na koje nailazi sindikat ( od Zakona u radu, kolektivnog ugovora, reprezentativnosti i dr). Izborili smo se da nas Ministarstvo priznaje kao reprezentativni sindikat te imamo potpisan Kolektivni ugovor sa Udruženjem poslodavaca komunalne privrede FBiH koji se uspješno sprovodi kroz komunalna preduzeća. Trenutno na nivou kantona nema nijedno komunalno preduzeće da radnici ne primaju redovne plate, da se ne uplaćuju doprinosi te da se nepoštuju prava proizašla iz Kolektivnog ugovora. Važno je napomenuti da su dva komunalna preduzeća iz kantona u stečaju i to JKP Jablanica d.d. i JKP Komos d.d. Mostar. Moram napomenuti da je u oba preduzeća Sindikat odigrao važnu ulogu koja se odnosi na zbrinjavanje radnika. Nijedan radnik nije otišao na ulicu te su svi radnici sa kojima su prekinuti ugovori na neki način zbrinuti, bilo odlaskom u penziju ili određenim primanjima sa biroa rada. Optimalan odnos sindikata i menadžmenta u komunalnoj djelatnosti je taj što te dvije strane vidim kao dva partnera sa istim ciljem prema osnivačima i korisnicima komunalnih usluga prije svega u blagovremenom i kvalitetnom pružanju usluga i brige osnivača prema komunalnim preduzećima, prenosi Novinska agencija “Atrakcija“…

– Kako vidite stanje uopće u sindikatu komunalnih djelatnosti u FBiH?

Stanje u Sindikatu komunalne privrede nanivou FBiH u ovom momentu nije dobro zato što neki sindikalci više vode računa o sebi i svom položaju u preduzeću i sindikatu a manje se bave rješavanjem radničkih pitanja kojih je sve više. Po mome mišljenju sindikat se na nivou cijele FBiH mora više pozabaviti pravima radnika i uspostaviti efikasniji model rada.

– Kako ocijenjujete saradnju sa općinom Jablanica i načelnikom te vijećem obzirom da svi projekti idu preko općine? Vaša kompanija je ključna za ugled načelnika i rada općine kod gradjana, jer gradjani ali posjetioci i turisti, prvi utisak stiču i nose iz Jablanice upravo na osnovu rada komunalnog preduzeća? Koliko se cijeni taj Vaš doprinos ugledu općine i posebno načelnika, jer je poznato da komunala najviše učestvuje u kreiranju imidža načelnika?

Saradnja sa Općinom Jablanica i Općinskim načelnikom je na najvišem nivou. Mi smo svjesni da je komunalno preduzeće servis općine u rješavanju osnovnih uslova života i poboljšanju istih a sve u cilju zadovoljstva građana. Mi nastojimo da približimo svoje usluge što više prema građanima i uredimo naš grad da bude što čistiji, sa puno zelenila i cvijeća te da građani budu ponosni kada turisti odnesu sliku Jablanice kao lijepog gradića na obali Neretve. Ta slika daje jedan dobar imidž našem načelniku jer imamo jedan ako ne i najuređeniji grad u BiH.

– Vi ste i u Upravnom odbosu komunale – kako vidite saradnju i kako ocijenjujete modele po kojima djeluju komunalna preduzeća u FBiH – zašto se tu često gomilaiju problemi, koje ste vi, evo u Jablanici, nevjerovatno efikasno i uspješno rješili?

Tačno je da sam u Upravnom odboru komunale na nivou FBiH i tačno je da komunalna preduzeća imaju problem u poslovanju. Po meni najveći problem predstavljaju osnivači koji imenuju menadžment po partijskim linijama i koji ne odgovaraju građanima već služi njima da preko komunalnih preduzeća ublažuju socijalnu sliku društva na štetu preduzeća. Treba da se provedu radikalne mjere u svim komunalnim preduzećima i da se smjenjuju nesposobni i podobni menadžeri a da se da šansa sposobnima bez obzira na politiku.

– Definitivno, Vaš model, koji ste napravili, i da tako kažem, patentirali, u poslovanju komunalnog Jablanice je možda najuspješniji u državi. Naplata od preko 100% izgleda za stanje komunale u BiH, gotovo kao mađioničarski trik. Kako Vam je to kao menadžerz pošlo za rukom, kako ste uspjeli u tome, možete li pojasniti kako ste osmislili, dizajn irali taj model “optimalnog funkcinisanja kompanije uz enormnu efikasnost naplate, što je danas uopće na Zapadnom Balkanu, raritet i izuzetna rijetkost?!

Naš model rada nije došao sa Marsa već je to rezultat timskog rada koji podrazumijeva svakodnevo praćenje rada na terenu i izvještavanje o izvršenosti poslova, preciznom planiranju poslova i organizaciji istih. Što se tiče naplativosti kod individualnih kao i kod pravnih subjekata sistem je takav da se očita stanje vodomjera te se na osnovu realne potrošnje vode izdaju računi. Ukoliko se računi ne plate u predviđenom roku šalju se opomene a ako to ne urodi plodom onda se pristupa isključenju sa vodovodne mreže odnosno utuživanju potrošača kod nadležnog suda. Što se tiče dugovanja ona se naplaćuju putem sudskih presuda ili putem sporazuma sa potrošačima o plaćanju na rate te se strogo prati poštovanje istih. Često se dešava da one korisnike komunalnih usluga koji ne poštuju plaćanja po sporazumu isključujemo sa mreže dok ne plate cijelokupan iznos. Važno je napomenuti da smo maksimalno smanjili broj potrošača kojima su se paušalno obračunavale usluge te smo iste prebacili na obračun putem potrošnje vode preko vodomjera i to je dalo velik rezultat na uštedi vode i naplativosti. Redovno se nadgleda vodovodna mreža, u roku od 24 sata se saniraju kvarovi te se samim tim i smanjuju gubitci vode u mreži. Znači, najvažnije je za menadžment preduzeća da se domaćinski odnosi prema preduzeću i timski radi uz maksimalnu izvršenost radnih zadataka.

– Naša agencija osniva Edukacijsku ekomsko-scoijalnu akedmiju koja okuplja kao predavače uspješne menadžere i uspješne sinidkaliste i bit će nam čast da Vas pozovemo, kao menadžera koji je kreirao najefikasniji model funkcionisanja komunalnog preduzeća u državi da održite predavnje o tome. koliko je važno da se uspješni modeli, kao onaj kojeg ste vi “patentirali” istaknu i podstaknu drugi da ih primjenjuju. Ta razmjena iskustva uspješnih modela čini se da nedostaje u BiH i uopće na Zapadnom Balkanu?

Bilo bi mi čast da budem dio tima menadžera koji će prenijeti svoja iskustva i model upravljanja drugim preduzećima kako bih dao svoj doprinos na unaprijeđenju rada drugih preduzeća.

– Na kraju, o radu uopće sinidkata u BiH i FBiH i RS – kako vidite stanje, kako vidite saradnju i razvoj i evoluciju modela djelovanja sindikalnog pokreta ka efikasnijem i modernijem. Koja bi to bila efikasna organiczija djelovanja sindikalnog pokreta u BiH?

Na kraju moram da se osvrnem na rad sindikata uopšte i u FBiH i u RS-u. Smatram da svi sindikati moraju promijeniti svoj dosadašnji sistem rada ( izmijeniti statute i ostale akte) te ga prilagoditi onima u zemljama EU gdje sindikati i za najmanje nepoštivanje prava radnika od strane poslodavca ili države dižu na stotine hiljada radnika na ulice a ne kao kod nas gdje nismo u mogućnosti napraviti prosvjede sa više od 10.000 radnika. Smatram da sindikati trebaju raditi na pravnom i finansijskom jačanju gdje bi sa svojim grupama pravnih i ekonomskih eksperata bili ravnopravni u kreiranju i predlaganju zakona i podzakonskih akata koji se tiču prava radnika i poboljšavanju uslova istih. Moraju se iskoristiti svi potencijali kako bi se napravili i osposobili budući lideri koji se mogu uhvatiti u koštac u borbi za ostvarivanje radničkih prava i poboljšanju ekonomske moći sindikata i radnika.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh