BiH

HRVATSKA POLICIJA RAZORUŽALA DODIKOVE LJUDE: Priželjkivao je da ga tretiraju kao državnika, a onda je uslijedio “hladan tuš”

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik, koji je u srijedu privatno i neslužbeno osvanuo u Hrvatskoj, zaista je i bio u tome statusu, ali je ipak priželjkivao nešto drugačiji tretman.

Milorad Dodik - 6yka.com

Advertisements

Proizlazi to iz odgovora Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske na pitanje “Jutarnjeg lista” kada je i kako Milorad Dodik prešao hrvatsku državnu granicu, da li je s njim u Hrvatsku ušlo i njegovo osiguranje, te kako je policija tretirala njihovo naoružanje, prenosi “Oslobođenje“…

Iz odgovora koji je stigao “Jutarnjem” proizlazi da se Dodika u Hrvatskoj ne smatra državnim dužnosnikom koji bi imao status štićene osobe, stoga njegovu osiguranju nije bio dopušten ulazak u Hrvatsku s naoružanjem niti je u Hrvatskoj dobio pratnju hrvatske policije.

Proslava slave

“Ambasada BiH u Zagrebu obratila se 12. februara Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske i obavještavaju ih da Dodik planira 14. februara putovati u Hrvatsku, u Gornjokarlovačku eparhiju, kako bi se sastao s episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom, s kojim će proslaviti krsnu slavu Sv. Trifuna. Naveli su da namjerava ući na graničnom prelazu Stara Gradiška i zatražili da se o tome obavijesti MUP Hrvatske i zatraži da mu hrvatska policija dodjeli pratnju dok je na teritoriji Hrvatske”, prenio je sagovornik iz MUP-a Hrvatske i dodao da je Ministarstvo vanjskih poslova sve to prenijelo MUP-u.

Ikona na dar

Međutim, Dodiku je proslijeđen odgovor da njegova pratnja može ući u Hrvatsku isključivo kao civili, odnosno bez oružja, a da ga nakon prelaska granice hrvatska policija neće osiguravati jer nema status štićene osobe. Podsjetimo, Dodik je u Hrvatsku stigao u srijedu, a posjeta je bila potpuno nenajavljena hrvatskoj javnosti, pa čak i političkim krugovima iz redova srpske nacionalne manjine.

Kako je rekao novinarima koji su s njim došli iz Banje Luke, u Karlovac je došao podržati Srpsku pravoslavnu crkvu i Eparhiju gornjokarlovačku u kojoj se slavi krsna slava Svetog Trifuna, a pozvao ga je episkop gornjokarlovački Gerasim. U srijedu je tako nakon obilaska Sabornog hrama Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog i liturgije, koju je služio episkop bihaćko-petrovački Sergije, posjetio domaćina Gerasima. On, je za razliku od hrvatskih vlasti, Dodika tretirao kao službenu osobu pa mu je poklonio ikonu Isusa Krista naglasivši da je ona namijenjena državnicima.

Neslužbeni susret

Iz Eparhije gornjokarlovačke u srijedu su poručili da je Dodikova posjeta bila privatna i neslužbena, zato nisu obavijestili javnost.

“S obzirom na to da je to bila privatna i neslužbena posjeta, mi nismo o Dodikovoj posjeti episkopu Gerasimu i obilasku Gornjokarlovačke eparhije obavijestili nikoga od medija, nismo to smatrali potrebnim”, izjavio je tada starješina hrama Sv. Nikolaja u Karlovcu Darko Dugonjić.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh