BiH

Geolog tvrdi: Neum ima piramidu “jaču” od visočke

Brdo Žrnjevo u neumskom zaleđu uvelike svojim oblikom podsjeća na piramidu koja je, prema riječima geologa Gorana Glamuzine “jača negoli tzv. piramida sunca kod Visokog”.

"Piramidalno" brdo Žrnjevo kod Neuma - Bljesak.info

Advertisements

Glamuzina tvrdi da brdo Žrnjevo koje gledavši sa sjeverozapadne strane ima zaista nevjerovatan oblik piramide, a ovu prirodnu krasotu uočio je prilikom provođenja geološkog istraživanja, piše “Bljesak“…

”Riječ je o prirodnoj geološkoj piramidi formiranoj na ovakav istaknuti način uslijed specifične tektonike u geološkoj prošlosti, a ovo markantno brdo Žrnjevo visoko je 351 m i uzdiže se neposredno iznad Neuma”, kaže geolog Glamuzina.

Inače, kompletan ovaj kraj države je, kako stoji na stranici ove južne bh. općine, zbog složenosti geološke i inženjersko-geološke građe, tektonske razlomljenosti i litološke raznolikosti, vodi se pružila prilika da, više nego igdje drugdje, stvori mnoštvo svoga umjetničkog, krškog biserja poput škrapa i ponikva, ponora i jama, špilja i pećina, kamenica i lokava, provalija ili obodina i sličnog.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh