BiH

Supruge šehida i poginulih boraca sa 45 godina starosti dobit će porodičnu penziju

Na sjednici Upravnog odbora Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH koja je održana dana 13. februara 2018. godine u Zenici, razmatrana je, između ostalog, i informacija da je, prema odredbamo novog zakona o PIO-u napokon data mogućnost suprugama šehida/poginulih boraca da, nakon što navrše 45 godina starosti, mogu ostvariti pravo na porodičnu penziju.

Salko Bukvarević i Almin Škrijelj - PR/Haber.ba

“Organizacija porodica šehida i poginulih boraca FBiH i njeni rukovodeći organi izražavaju zahvalnost za razumijevanje problema naše vrlo osjetljive grupacije supruga šehida i poginulih boraca, koje su same ili uz vrlo malo pomoći drugih iznjedrile i izvele na pravi put potomke naših najvećih sinova.

Za razumijevanje problema sa kojim su se suočavale supruge šehida i poginulih boraca želimo da iskažemo našu zahvalnost, prvenstveno resornom ministru Salki Bukvareviću, koji je učinio sve kako bi nam pomogao u prevazilaženju navedenog problema, premijeru Vlade FBiH Fadilu Novaliću i svim članovima Vlade Federacije BiH, među kojima posebno izvajamo Veska Drljaču, ministra rada i socijalne politike. Također, zahvaljujemo se i zastupnicima iz oba doma Parlamenta FBiH, koji su podržali ovaj dio Zakona i, napokon, njihovo vraćanje u pravo koje im je davno trebalo biti vraćeno…

Primjenom dosadašnjih propisa, po osnovu Zakona o PIO/MIO FBiH oko 1.100 supruga šehida i poginulih boraca nisu mogle zadržati pravo na porodičnu penziju iz razloga što u momentu prestanka školovanja njihove djece nisu imale navršenih 45 godina života i mogućnost trajnog nasljeđivanja porodične penzije, ili iz razloga što ove žene, nažalost, nisu imale djecu sa šehidom/poginulim borcem, pa ih samim tim nije imao ni ko uvesti u ovo pravo. Tim propisom pravo na porodičnu penziju je bilo trajno izgubljeno i na taj način su ove žene bile gotovo pa trajno diskriminirane u odnosu na sve ostale koje su ovo pravo koristile.

Novim zakonom o PIO-u, odnosno članom 70. istog zakona, sve udovice šehida i poginulih boraca imaju pravo na porodičnu penziju kada navrše 45 godina života bez obzira na sve druge uslove pobrojane u članu 70. navedenog zakona, što u prevodu znači da, bez obzira na to da li su njihova djeca na redovnom školovanju ili ne, navršavanjem 45 godina života one stječu uvjete da trajno naslijede porodičnu penziju bez obzira na sve druge uslove. Dakle, sve supruge šehida/poginulih boraca u Federaciji Bosne i Hercegovine će napokon biti u jednakopravnom položaju i više neće biti diskriminirane i na taj način će moći da, na koliko-toliko dostojanstven način, ostatak svog života provedu uz ili bez svoje djece, nakon pogibije svog muža.

Sve naše članice, supruge šehida i poginulih boraca, koje su već navršile 45 godina života, a izgubile su pravo na porodičnu penziju u proteklih dvadeset i više godina, obavještavamo da će do kraja februara 2018. godine biti pozvane u općinske organizacija u Federaciji BiH na konsultacije i davanje uputstava kako da podnesu ponovo zahtjev za porodičnu penziju u poslovnicama Penzijsko-invalidskog osiguranja FBiH prema mjestu prebivališta”, navodi se u saopštenju Organizacije podorodica šehida i poginuli boraca FBiH, koje potpisuje predsjednika Almin Škrijelj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh