BiH

Salkić pisao Inzku: “Dešavanja u bh. entitetu RS prijete narušavanju mira”

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, uputio je pismo Valentinu Inzku, visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini, u kojem naglašava da dešavanja u bh. entitetu RS-u u posljednje vrijeme dobijaju ozbiljne razmjere i prijete narušavanju mira.

Ramiz Salkić - Facebook

Advertisements

Salkić se obratio Inzku kao prvom čovjeku Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, instituciji koja ima ključna prava i obaveze spram provođenja i tumačenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Dešavanja u bh. entitetu RS u posljednje vrijeme dobijaju ozbiljne razmjere i prijete narušavanju mira. U više navrata informisao sam Vas, ali i druge, kako domaće tako i međunarodne institucije i organizacije, o stanju u bh. entitetu RS. Upozoravao sam na ozbiljno kršenje ljudskih prava, kršenje Ustava i zakona u ovome entitetu, kršenje prava na jezik i obrazovanje, kršenje prava na izbor mjesta življenja (prava na povratak) kroz provođenje diskriminacije pri zapošljavanju, kršenje Ustava bh. entiteta RS – člana 97. o ravnopravnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda u institucijama entiteta…”, istakao je Salkić u pismu.

Također, upozoravao je i na kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i na separatističke aktivnosti koje sistemski provodi vlast u bh. entitetu RS.

“Plod takvog sistemskog djelovanja, iza kojega stoji Vlada bh. entiteta RS i predsjednik bh. entiteta RS, jeste ozbiljna politička, vjerska, a odnedavno i (para)vojna radikalizacija ovoga dijela Bosne i Hercegovine. Bojim se da u narednoj fazi takav trend neće biti moguće zaustaviti bez posljedica”, pojasnio je Salkić.

Naglasio je da ima dojam da su sva ova upozorenja iz njegovog Kabineta u prošlom periodu prošla bez adekvatne reakcije, što je na određen način dalo krila pojedincima, grupama, Vladi i predsjedniku bh. entiteta RS, te ih ohrabrilo i potaklo na još radikalnije djelovanje.

Salkić je podsjetio i da je u decembru prošle godine “dobio pismo ministra unutrašnjih poslova bh. entiteta RS putem kojeg na njega vrši politički, odnosno policijski pritisak, dajući mu upute kako treba da djeluje i šta treba da čini”.

“Kao demokratski izabrani predstavnik moram djelovati prema svojoj slobodnoj volji, prema savjesti, poštujući Ustav i zakone. Oni koji su mi trebali omogućiti tu slobodu, upravo oni vrše pritiske i uskraćuju je. Do kulminacije je došlo 13. februara 2018. godine, kada sam dobio otvorene prijetnje od strane Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS. On mi je poručio da ‘pazim šta pričam i da se sam disciplinujem’ dao je i populističku izjave da će me sankcionisati, umanjenjem plaće, izazivajući na taj način kod građana srpske etničke pripadnosti superiornost, revolt i usmjeravajući njihovu reakciju tako da i oni sankcionišu sve one koji drugačije misle – dakle Bošnjake. Ovakvo djelovanje može dovesti do ozbiljnih posljedica”, napisao je Salkić u pismu visokom predstavniku.

Izrazio je zabrinutost da zbog izostanka adekvatnih rekacija nadležnih institucija i OHR-a u prošlosti, u ovom trenutku situacija može eskalirati i otrgnuti se ispod kontrole.

“Zbog toga Vas pozivam da poduzmete mjere koje su Vama na raspolaganju, kako bi se obuzdao sistem i pojedinci koji ne žele trajni mir u Bosni i Hercegovini. Ovim putem izražavam ozbiljnu zabrinutost za razvoj situacije u povratničkim zajednicama. Ako predsjednik entiteta može upućivati prijetnje prvopozioniranom Bošnjaku u ovome entitetu, šta onda mogu očekivati ostali građani nesrpske etničke pripadnosti. Pogotovo to zabrinjava Bošnjake povratnike u svjetlu posljednjih događaja i pokretanja procesa nabavke veće količine naoružanja za policiju, koja je skoro jednonacionalna. To može proizvesti stanje straha, psihoze i potaknuti iseljavanja Bošnjaka. Obaveza svih nas je da takvu mogućnost spriječimo“, poručio je Salkić, javlja “Anadolija”.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh