BiH

Sarić oslobođen svih tački optužnice za genocid u Srebrenici

Goran Sarić je danas pred Sudom BiH oslobođen po sve tri tačke optužnice za genocid u Srebrenici.

Goran Sarić - SudBiH.gov.ba

Advertisements

Kako je javila reporterka “N1“, Sarić je prema prvostepenoj presudi oslobođen po sve tri tačke optužnice, te mu se presudom ukidaju mjere zabrane putovanja…

“Iz provedenih dokaza Sud nije mogao van razumne sumnje utvrditi da je optuženi znao za genocidnu namjeru glavnih izvršilaca”, kazao je Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća, prenosi “BIRN”.

Tužilaštvo BiH ima pravo žalbe.

Podsjećamo, u optužnici se, između ostalog, navodilo da je optuženi Sarić u svojstvu komandanta Specijalne brigade policije MUP-a RS, zajedno sa drugim jedinicama vojske i policije, znajući za namjeru glavnih izvršilaca, svjesno pomagao članovima udruženog zločinačkog poduhvata u počinjenju genocida u Srebrenici.

To je za posljedicu imalo 40 hiljada prisilno premještenih stanovnika – Bošnjaka i više od 8 hiljada bošnjačkih dječaka i muškaraca pogubljenih po kratkom postupku, na koji način je djelimično istrijebljena populacija bošnjačkog naroda sa područja srebreničke enklave.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh