BiH

Mladi iz Banja Luke i Mostara promovišu legendu o Safikadi

“SAFIKADA hackathon” biće održan tokom proljeća, a planirano je da 40 mladih iz Banjaluke i Mostara zajedničkim radom “oživi” legendu o Safikadi, mladoj, lijepoj Banjalučanki koja se ubila zbog nesretne ljubavi.

Safikada - Twitter

Izazov na ovom “hackathonu”, odnosno događaju u kojem će mladi zajedno raditi na razvoju softverskog rješenja, je napraviti sistem koji zaljubljenim parovima širom svijeta omogućava da se preko Facebooka loguju na mobilnu aplikaciju “Safikada” i klikom na samo jedno dugme upale elektronsku svijeću u Banja Luci, na Safikadinom memorijalnom mjestu.

Spomenik koji označava Safikadin grob – Faktor.ba

“Kamera koja bi trebalo da se nalazi na tom mjestu nazad će slati fotografiju upaljene svijeće, zajedno sa imenima zaljubljenih na displeju pored svijeće. Tu fotografiju zaljubljeni mogu zatim da podijele na Facebooku ili nekoj drugoj socijalnoj mreži, promovišući na taj način Banja Luku”, naveli su organizatori “hackathona”.

Ovaj događaj organizuju EXIT centar iz Banjaluke i Centar za tehničku kulturu iz Mostara, uz pomoć Ambasade SAD-a u BiH.

Učešće je besplatno, a rok za prijave je 19. februar. Svi zainteresovani mladi od 12 do 22 godine se mogu prijaviti preko stranice www.robokids.xyz u jedan od četiri tima. Naime, planirano je da budu formirani timovi koji će raditi na razvoju web sajta Safikada.com, mobilne aplikacije, elektronskog dijela na Arduino platformi, te suvenira kroz 3D print.

Legenda o Safikadi, djevojci koja se ubila zbog nesretne ljubavi ima više varijanti i smatra se najznačajnijom legendom Banjaluke. Safikadin grob koji se nalazi nedaleko od tvrđave Kastel mjesto je koje redovno posjećuju turisti, ali i mladi Banjalučani svih nacija, koji pale svijeće i polažu cvijeće za sreću u ljubavi.

Legenda o Safikadi, ili Safikaduni ima više verzija. Prema jednoj, prelijepa Banjalučanka bila je unuka Ferhad-paše Sokolovića, prema drugoj kćerka uglednog bogatog Banjalučanina. Zaljubila se u turskog askera, ali je on poginuo u borbama, zbog čega se obučena u vjenčanicu bacila pred top koji je označavao podne s tvrđave Kastel. Njene poslednje riječi bile su: “Vjerna sam ti do groba.”

Druga verzija govori da je u pitanju bio austrougarski vojnik i da ta ljubav nije mogla da živi iz kulturoloških razloga. Njen ugledni otac i komandant tvrđave odlučili su da rastave dvoje mladih pa su vojnika poslali u borbe u Andaluziju gdje je on stradao i čuvši te vijesti Safikada je stala pred top.

“Tobdžija je već stavio zapaljenu baklju na grlo topa kada je ugledao djevojku koja je prislonila grudi na otvorenu cijev i obgrlila je rukama. Uspjela je samo reći: ‘Bit ću ti vjerna.’ Njeno mrtvo tijelo palo je na mjesto današnjeg spomenika gdje ljudi pale svijeće za ljubav koja vječno traje”, stoji na spomeniku koji označava Safikadin grob u Ulici patrijarha Makarija Sokolovića, između tvrđave Kastel i Ferhat-pašine džamije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh