BiH

Oko 20 migranata svaki dan podnese zahtjev za azil u BiH

Institucije Bosne i Hercegovine u skladu sa svojim kapacitetima zbrinjavaju ilegalne migrante koji se nalaze ili dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

Azilanti - Nezavisne.com

“U nekim slučajevima ilegalni migrant pokušavaju izbjegavati kontrolu i propise BiH, kako bi što prije došli do svog krajnjeg odredišta, a to su zemlje Zapadne Evrope”, navode u Ministarstvu sigurnosti BiH odgovarajući na navode da sve više migranata boravi na otvorenom na Ilidži kod Sarajeva, po džamijama i drugim objektima i zašto je to tako.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, od početka ove godine u BiH je otkriveno više od 300 ilegalnih migranata…

“U ovom mjesecu je otkriveno više od 300 ilegalnih migranata, a dnevno zahtjev za azil podnese oko 20 osoba. Migranti uglavnom dolaze iz pravca Crne Gore i Srbije, te iz Hrvatske koji budu po sporazumu o readmisiji vraćeni zbog nelegalnog boravka u Hrvatskoj”, kažu Ministarstvu sigurnosti BiH.

Za migrante je jako važno dobiju identifikacione kartone da su prijavljeni kao azilanti s obzirom na to da, kako su kazali iz Ministarstva sigurnosti BiH, tada imaju slobodu kretanja po BiH.

“Tražitelji azila, shodno odredbama Zakona o azilu, moraju biti registrovani kako bi dobili karton tražitelja azila koji im je služio kao identifikacioni dokument (obzirom da nemaju nikakav svoj). Oni po dobijanju kartona tražitelja azila imaju slobodu kretanja u Bosni i Hercegovini i za vrijeme dok su tražitelji azila ne mogu biti protjerani iz Bosne i Hercegovine. Sa istima pristupaju primarnoj zdravstvenoj zaštiti, podižu novčana sredstva koja im putem brze pošte neko dostavlja u Bosnu i Hercegovinu”, ističu u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Kapaciteti Azilantskog centra su ograničeni, a njihov je kapacitet dodatno smanjen jer su neke od prostorija uništene.

“Azilantski centar ima kapacitet od 154 mjesta. Trenutno je kapacitet smanjen za 35 mjesta jer su korisnici centra oštetili dio prostorija u kojima su bili smješteni. U Azilantskom centru azilanti imaju smještaj, osiguranu ishranu, pruža im se pimarna zdravstvena zaštita, a radnici Azilantskog centra po iskazanoj potrebi osiguravaju prijevoz do Trnova, Ilidže, Sarajeva”, navode u Ministarstvu sigurnosti BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh