BiH

Proširena potjernica Interpola za umjetninama iz Bosne i Hercegovine

Na službenim stranicama Interpola odnedavno je proširena lista ukradenih i nestalih umjetničkih djela iz Bosne i Hercegovine.

Umjetnine - SlobodnaEvropa.org

Advertisements

Uz aktivno zalaganje stručnih saradnika Centra protiv krijumčarenja umjetninama Tuzla, proširena Interpolova potjernica sadrži podatke o umjetničkim djelima ukradenim u Bosni i Hercegovini, a koja su bila u posjedu Međunarodne galerije portreta Tuzla i privatne kolekcije Damirke i Envera Mulabdića.

Uprkos tome, na službenoj stranici kojom se promoviše Novi Sad kao grad kandidat za evropsku prijestolnicu kulture 2021, nalazi se fotografska reprodukcija djela koje nosi status nacionalnog spomenika BiH, a prijava za njen nestanak je podnesena nadležnim policijskim službama u BiH…

Fotografska reprodukcija djela je iz kolekcije Damirke i Envera Mulabdića, koji je kontaktirao Centar protiv krijumčarenja umjetninama, te dostavio i pismo adresirano na članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje nosi naslov “Haranje po bosanskohercegovačkom identitetu”.

Institucije Bosne i Hercegovine u posljednje dvije decenije nisu pokazale interes za restituciju ukradenih pokretnih kulturnih dobara, a za koje postoje indicije da se nalaze u državama u okruženju.

Iz Centra protiv krijumčarenja umjetninama navode da u svim aktivnostima u ovoj oblasti imaju podršku francuske ambasade u BiH, uz čiju saradnju je u proteklom periodu realizovao projekt po kojem je za privatne kolekcionare i umjetnine u posjedu javnih ustanova, a radi stvaranja evidencije o umjetninama, objavljena Deskriptivna kartica za umjetnine i Uputstvo za fotografisanje umjetnina i vrijednih predmeta kao preventivna mjera, koji u slučaju njihovog nestanka i krađe olakšava njihovu potragu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh