BiH

Granice BiH među najstarijima u Evropi: Linija razgraničenja sa Hrvatskom uspostavljena u 17. vijeku, a sa Srbijom…

Granice BiH s Hrvatskom među najstarijima su u Evropi!

Mapa BiH - Wikimedia.org

Advertisements

Kako navodi portal “moverdb.com”, linija razgraničenja BiH i Hrvatske definisana je još 1683. i 1699. godine. Granice sa Srbijom utvrđene su tek 1913. godine.

Naše komšije granične su linije povlačile puno kasnije tokom historije. Srbija je neke granice crtala tek 150 odnosno 200 godina kasnije. Prema istraživanjima portala “moverdb.com”, bilo je izuzetno teško jer je nedostajalo puno informacija.

Ipak, ustvrdili su, naprimjer, kako je u prošlom vijeku iscrtano više od 50 posto svjetskih granica. Tačan podatak je – 52,2 posto. U XIX. vijeku iscrtano je 37,1 posto granica svijeta. Gledano po kontinentima, Evropa je dio svijeta s najranjivijim granicama.

U objema Amerikama, Južnoj i Sjevernoj, granice su povlačene tokom XIX. i XX. vijeka. Izuzetak je linija postavljena između američke savezne države New York i kanadske teritorije na kojem se govori francuski – Québeca. Ona je definisana u periodu od 1763. do 1783.

I na nekoliko mjesta u Južnoj Americi granice su iscrtane pred kraj XVIII. vijeka, mahom u područjima koja su razdvajala španske od portugalskih kolonija. Jedina granica starija od 200 godina je ona koja dijeli Iran od Turske i Iraka. Povučena je 1639. Sve ostale granice povučene su, mahom, u XX. vijeku.

Kina i (Sjeverna) Koreja već se šest vijekova spore o dolini koja leži između rijeka Yalu i Tumen. Granica je definisana u 15. vijeku, ali to sporno područje nikad nije riješeno. Ipak, baš granica između Kine i (Sjeverne) Koreje najstarija je u Aziji.

Većina ostalih azijskih granica definisana je tokom 19. i 20. vijeka. Zanimljivo je da je španska granica s Andorom te Portugalom među najstarijima na svijetu. Definisane su 1278. odnosno 1297. godine.

Španija je granicu s Francuskom povukla tek nekih gotovo 400 godina kasnije. Sporazum feudalaca Andore, Španije i Francuske od 8. septembra 1278. godine smatra se najstarijim potpisanim dokumentom o granicama na svijetu. Granična linija duga je tek 120 km. Na svijetu postoji 2.202 km neriješenih graničnih linija. To je 0,8 posto svih granica svijeta, piše “Večernji“…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh