BiH

Ukoliko se broj migranata značajno poveća BiH će morati tražiti međunarodnu pomoć

U posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini bilježi se sve veći broj migranata iz zemalja Bliskog istoka, a određen broj njih potražio je utočište u vjerskim ili privatnim objektima.

Migranti - Dnevnik.hr

Advertisements

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da su na današnjoj sjednici doneseni određeni zaključci po tom pitanju, te da će na narednoj sjednici dobiti informacije prije svega o stanju na bh. granicama, na mjestima gdje ilegalni migranti ulaze.

Dodao je da Zakon o obavještajno sigurnosnoj agenciji BiH nije razmatran na sjednici zato što ministar sigurnosti, Dragan Mektić, kao resorni predlagač nije prisustvovao sjednici zbog službenih obaveza…

“Pokušaćemo im u skladu sa našim kapacitetima obezbijediti onaj nivo smještaja i svih drugih potreba koji neće povrijediti njihovo ljudsko dostojanstvo. Nemamo velike kapacitete za prihvat hiljada izbjeglica i to jeste problem BiH. Međutim, oni i ne žele ostati u BiH, ta ruta ide dalje ka zemljama Evropske unije. U ovom trenutku u našim smještajima imamo stotinjak ili nešto više mjesta i pokušat ćemo da one, koji su sada probali naći smještaj u objektima vjerskih zajednica, smjestimo u centre gdje će država preuzeti brigu o njima”, kazao je Zvizdić.

Strategija BiH je, prema njegovim riječima, usklađena sa standardima Evropske unije i da bi ih u potpunosti ispoštovali moraće zatražiti pomoć evropskih institucija, jer kapaciteti BiH nisu takvi da mogu u kratkom periodu primiti preko 20.000 migranata.

“Ako to ostane na ovom nivou, a sada imamo informaciju da je to nekih 1.000 do 1.500 migranata, onda možemo adekvatno djelovati, ali moramo prije svega uspostaviti adekvatnu kontrolu na granicama, posebno na granici sa Crnom Gorom. Ukoliko se taj broj poveća morat ćemo tražiti i finansijsku i institucionalnu i svaku drugu pomoć od međunarodnih organizacija i Evropske unije”, zaključio je Zvizdić.

Prema podacima Granične policije BiH u mjesec i po 2018. godine, 458 migranata je ilegalno ušlo u BiH. Podaci Službe za poslove sa strancima pokazuju da je u 2018. godini obrađeno više od 500 migranata, a pretpostavlja da ih je mnogo više ilegalno ušlo u BiH.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh