BiH

Naoružavanje policije: MUP bh. entiteta RS nabavlja novih 2.500 automatskih pušaka

Velike količine automatskog naoružanja bit će isporučene MUP-u bh. entiteta RS svega nekoliko dana prije nego službeno bude otvoren Centar za obuku pripadnika MUP-a bh. entiteta RS u kojem će, prema Memorandumu kojeg je ministar Lukač 2015. godine potpisao u Moskvi, obuku vršiti specijalci iz Rusije.

MUP bh. entiteta RS - RadioSarajevo.ba

Advertisements

Izjavljujemo da će Ministarstvo unutrašnjih poslova (bh. entiteta) RS, preko Republičke direkcije za promet naoružanja i vojne opreme, uvesti automatske puške MP5EI, količina 1.500 komada, te automate M92, količina od 1.000 komada“, napisao je u jesen prošle godine ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Republike Srpske Dragan Lukač, piše “Žurnal“…

Time je suštinski počelo naoružavanje pripadnika MUP-a bh. entiteta RS koji su u prošloj godini dobili više oružja nego sve bh. policijske agencije zajedno u protekle tri godine. Samo ovaj posljednji kontigent oružja, čija je nabavka u toku, koštat će oko milion dolara, dok je u aprilu prošle godine, ministar Lukač, u intervjuu za “Srnu”, najavio da će za potrebe naoružavanja pripadnika MUP-a bh. entiteta Republike Srpske biti izdvojeno ukupno 8 miliona maraka.

Većina nabavke urađena je ili će biti urađena preko Direkcije za promet naoružanja i vojne opreme bh. entiteta RS kojom rukovodi Dragan Kapetina, dugogodišnji najbliži saradnik Slobodana Tešića, međunarodnog trgovca oružjem koji se odnedavno nalazi na crnoj listi SAD-a.

Upravo je Dragan Kapetina 20. novembra 2017. godine u ime Direkcije potpisao ugovor sa Zastavom oružje AD, prema kojem će to preduzeće iz Srbije isporučiti MUP-u bh. entiteta Republike Srpske oružje vrijedno 930.000 dolara.

Ugovorne strane su saglasne da se ovaj ugovor tretira kao povjerljiv i nijedna strana neće imati pravo da objelodani, prenese ili učini dostupnim sadržaj ovog Ugovora“, piše u članu 12 dokumenta kojim je Kapetina, u ime Vlade bh. entiteta Republike Srpske, odnosno ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, nabavio 2.500 automatskih pušaka za policiju bh. entiteta RS, piše “Žurnal“.

Kapetina je, prema dokumentaciji koja je u posjedu “Žurnala”, bio zadužen da u BiH podmićuje dužnosnike koji su trebali potpisivati dozvole za izvoz naoružanja, a bio je prisutan i na sastancima kada su bivši glavni državni tužioc Milorad Barašin i Slobodan Tešić dogovarali obustavljanje istrage protiv Tešićevih firmi. Barašin je nakon ovih sastanaka smijenjen, ali je Vlada bh. entiteta RS donijela odluku da na mjesto direktora Direkcije za promet naoružanja postavi upravo Kapetinu.

Njegov šef Slobodan Tešić u tom razdoblju bio je na crnoj listi UN-a zbog naoružavanja paravojnih formacija u Africi. Nakon što je skinut sa liste UN-a, Tešić je završio na crnoj listi SAD-a. I to upravo zbog sumnjivih poslova sa prometom naoružanja i vojne opreme.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh