BiH

Predstavnik UN-a za prevenciju genocida: “Neprihvatljivo je veličanje ratnih zločinaca”

Adama Dieng, specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) za prevenciju genocida, ovih dana boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Adam Dieng - Humanite.fr

Advertisements

Dieng se tom prilikom sastao sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Valentinom Inzkom, te su tokom sastanka ocijenili kako je neprihvatljivo svako poricanje zločina koji su počinjeni tokom proteklog rata na području Bosne i Hercegovine, kao i osporavanje presuda počiniteljima takvih nedjela koje je izrekao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

“Međunarodni sud u Haagu je kroz presude potvrdio genocid koji se desio u Srebrenici. Neprihvatljivo je da se glorifikuju osuđeni ratni zločinci. Zločinci nisu heroji. Žrtve, preživjeli, svjedoci su pravi heroji. Izražavam svoje duboko poštovanje prema žrtvama i preživjelim. Neka duše svih žrtava počivaju u miru. Nikad nećemo zaboraviti Srebrenicu”, rekao je Dieng…

Dieng i Inzko zabrinuti su činjenicom da 22 godine nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma ključni politički lideri nisu učinili dovoljno kako bi priznali stradanja civila i svih žrtava drugih nacionalnosti.

Inzko je ocijenio “izuzetno štetnim” za proces pomirenja u Bosni i Hercegovini to što “istaknute političke osobe poriču genocid i druge ratne zločine”.

“Veoma me brine sve prisutnija tendencija veličanja ratnih zločinaca, poricanja genocida i ratnih zločina općenito. Takva neprihvatljiva retorika diskvalifikovala bi svakoga ko tvrdi da teži evropskim vrijednostima i normama”, izjavio je Inzko.

Dieng je tokom boravka u Bosni i Hercegovini sa ministricom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Semihom Borovac posjetio Memorijalni centar Potočari u Srebrenici.

Dieng je rekao da se genocid u Srebrenici ne smije zaboraviti.

“S velikom dozom poniznosti govorim u Srebrenici. Ovdje sam kako bih odao počast žrtvama genocida. Moramo uvijek pamtiti šta se ovdje desilo. Još uvijek veliki broj porodica ne zna za sudbinu svojih voljenih, nastavlja se potraga za nestalima, kao što se nastavlja i bitka za pravdu. Sjećanje na događaje u Srebrenici je pravo porodica, ali važan dio procesa zacjeljenja. Mora se pružiti institucionalna podrška preživjelima i onima koji žaluju za životima koji su izgubljeni”, rekao je Dieng.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh