BiH

Stepen zagađenosti zraka u bh. gradovima pet puta veći od graničnih vrijednosti

Zrak u pojedinim bh. gradovima je među najzagađenijim u Evropi, a stepen zagađenja zraka u više gradova naše države jučer je bio čak pet puta veći od graničnih vrijednosti.

Zagađenje zraka u Tuzli - Twitter

Advertisements

Dozvoljeni indeks zagađenosti zraka je 50, a prema podacima Udruženja “Ekoakcija”, najviši indeks kvaliteta zraka jučer u devet sati izmjeren je u Lukavcu i iznosio je 275, a u Tuzli je bio 205.

Osim Lukavca i Tuzle, zabilježen je i znatno povećan indeks kvaliteta zraka i u drugim gradovima, pa je tako u Sarajevu iznosio 196, Ilijašu 190, Prijedoru 168, Zenici 165…

U ovim gradovima zrak je bio vrlo nezdrav, što znači da je kod osoba s bolestima srca i s respiratornim oboljenjima, poput astme, moguće znatno pojačanje simptoma i intenziteta bolesti.

Doktori ponovo upozoravaju da zagađenje zraka ostavlja dugoročne posljedice te naglašavaju da se udisanje zagađenog zraka u svijetu smatra jednim od uzroka porasta broja oboljelih od astme, hronične opstruktivne plućne bolesti (HOPB), karcinoma pluća, alergija i povećane stope smrtnosti.

Najugroženiji su djeca do pet godina, osobe starije od 60 godina, hronični plućni i srčani bolesnici.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh