BiH

Doktori u HNK ipak kreću u generalni štrajk

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije HNK počinje generalni štrajk iako je posljednjih dana sve upućivalo da do toga neće doći.

Štrajk zdravstvenih radnika u HNK - Avaz.ba

Advertisements

Najavljeni štrajk koji je trebao početi 23. januara bio je odgođen zbog napretka u komunikaciji između Vlade HNK i sindikata. Ipak, posljednji događaji pogoršali su odnose.

“Nakon niza održanih štrajkova upozorenja i pokretanja procedure za generalni štrajk doktora medicine i stomatologije u HNK, nadležni ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite – inače doktor po struci, jednim je dopisom poništio sav trud Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije i vratio sve na početak problema”, navodi se u saopštenju Sindikata doktora medicine i stomatologije…

“Isti dan, kad je Sindikat doktora medicine i stomatologije obustavio pripreme za generalni štrajk shodno odluci mirovnog vijeća, kao znak dobre volje i brige za pacijente, upućena je obavijest sindikatu da je ispred Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite otišao dopis predsjedniku Vlade HNK u kojem se navodi kako je ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite:

1.mišljenja, ukoliko se potpise Kolektivni ugovor s doktorima medicine i stomatologije da će isti staviti u nepovoljniji položaj ostale uposlenike u zdravstvu, te time produbiti jaz između doktora i ostalih radnika u zdravstvu.

Sindikat doktora u HNK, ni u jednom trenutku nije tražio da se potpiše samo naš kolektivni ugovor, a što se tiče doktora Vlada može potpisati još 20 Kolektivnih ugovora u zdravstvu i povećati plaće koliko hoće ostalim uposlenim, ali doktorski se kolektivni mora i hoće potpisati.

2. ukoliko se sa sva tri sindikata bude pregovaralo ponaosob pregovori neće završiti u zadanom vremenskom roku.

Ministarstvu su predana 2 KU, jedan za liječnike, jedan za sve ostale uposlenike. Ne vidimo razlog da se pregovara za 2 KU sa sva tri sindikata ponaosob, kad dva sindikata ostalih zaposlenih u zdravstvu zastupaju istu grupu zaposlenih i predali su zajednički KU. Doktori zastupaju doktore i nemaju zakonsko pravo zastupati ostale uposlene, niti biti u istoj prostoriji dok pregovaraju za svoj KU. Hoće li se tražiti od doktora da učestvuju u pregovorima na primjer i sa Sindikatom policijskih službenika?

3. da je mišljenja da razdvojeni pregovori neće polučiti očekivani rezultat.

Koji je to očekivani rezultat koji se ne bi mogao ostvariti razdvojenim pregovorima? Da li se nazire namjera sabotiranja cjelokupnih pregovora?

4. da je mišljenja da će onaj sindikat koji ne bude uključen u pregovore možda ponovno organizovati štrajk.

Zašto bi ijedan sindikat bio isključen s pregovora?

5. da je Vlada HNK svojom odlukom dala naznaku da će se pregovarati o jednom KU i da ministar to podržava.

E to je crvena linija ispod kojeg Sindikat doktora medicine i stomatologije ne ide. Poseban KU je imperativ, naše zakonsko pravo, naša obaveza i dužnost. Nedopustivo je da na dan kad smo obustavili generalni štrajk dobijemo dopis od kolege ministra kojim se krši Zakon o radu, unosi ponovo nemir i narušava ovaj tračak povjerenja između Vlade i Sindikata”, navodi se u saopštenju.

Stoga, Sindikat doktora medicine i stomatologije odlučio je obustaviti svu daljnju komunikaciju s Vladom HNK i pokrenuti generalni štrajk u svim zdravstvenim ustanovama HNK.

“Zbog nepoštivanja člana 131. Zakona o radu koji svim reprezentativnim sindikatima daje pravo da zastupaju svoje članove u potpisivanju svoga kolektivnog ugovora te ovakvog pristupa nadležnog ministra, a očito i Vlade HNK, Sindikat doktora medicine i stomatologije obustavlja svu daljnju komunikaciju s Vladom HNK i pokreće generalni štrajk u svim zdravstvenim ustanovama HNK, sa svih 600 doktora, koji ovaj put neće obustavljati do potpisivanja kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije. Istovremeno će četiri hiljade doktora iz cijele Federacije BiH štrajkati s nama kroz štrajk solidarnosti”, zaključuju iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK.

Generalni štrajk bi trebao početi 12. februara 2018. godine.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh