BiH

Predsjedništvo BiH danas u Briselu

Predsjedavajući Dragan Čović i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić danas će otputovati u Brisel kako bi se sastali sa predsjednikom Evropske narodne stranke Josephom Daulom, ali i drugim funkcionerima EU.

Predsjedništvo BiH - Nezavisne.com

Glavna tema razgovora će biti Izborni zakon.

Tročlano Predsjedništvo BiH najprije će večeras imati zajednički sastanak sa Daulom, a zatim će u četvrtak biti obavljeni pojedinačni sastanci sa političkim liderima iz BiH…

Čović je poručio da se, uz pomoć evropskih partnera, izmjene Izbornog zakona BiH mogu završiti i za sedam dana, ako bude volje.

“Vremena još uvijek dovoljno imamo. Krajnji rok nekakav je kraj četvrtog mjeseca ili sami početak petog mjeseca, to je 150 dana do samih izbora. To je neki zakonski okvir”, izjavio je Čović.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, poručuje da je moguće postići dogovor, ako HDZ odustane od svog prijedloga Izbornog zakona. On kaže, ‘naši evropski partneri podcjenjuju situaciju u BiH’.

“Da im se čini da je to jednostavno riješiti, da je jednostavno rješiti bilo bi riješeno posljednjih deset godina. Mi moramo poštovati presudu Sejdić-Finci, moramo poštovati i stav Vijeća za vanjske poslove EU koji je jasno kazao da ne možemo ići u smjeru u kojem je krenuo HDZ i nije lako to dvoje približiti”, ocijenio je Izetbegović.

Srpski član Predsjedništva kaže, da će druga dvojica kolega biti više od njega u fokusu.

“To prije svega znači, izbor delegata u Domu naroda FBiH i izbor hrvatskog člana Predsjedništva. To su dvije, kako ja doživljavam sastanak, dvije dominantne teme. Što znači da sam ja nešto opušteniji”, dodao je Ivanić.

Podsjećamo, Rezolucijom o Bosni i Hercegovini koju je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope nedavo usvojila bh. vlasti se pozivaju da najkasnije šest mjeseci prije održavanja Općih izbora usvoje novi Izborni zakon.

U Zastupničkom domu postoje dva prijedloga izmjena Izbornog zakona i to prijedlog HNS-a, odnosno HDZ-a BiH te prijedlog SDA.

Predsjednik Evropske narodne stranke Joseph Daul je u  oktobru prošle godine već boravio u Sarajevu, kada se također sastao s članovima Predsjedništva BiH. Tada je kazao kako je “zgrožen” nivoom korupcije u BiH, distancom između političkih elita i naroda te obrazovnim sistemom koji podstiče etničku segregaciju među mladima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh