BiH

Evo koja roba je oslobođena od plaćanja uvoznih dažbina

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Uprave za neizravno oporezivanje, danas je na sjednici donijelo Odluku o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina radi usklađivanja s odgovarajućim carinskim propisima Evropske unije.

Carina - Jabuka.tv

Advertisements

Odlukom se propisuju uslovi i postupak ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja uvoznih dažbina pri puštanju robe u slobodan promet u skladu s članom 207. Zakona o carinskoj politici u BiH, piše “Jabuka“…

U tom smislu, od plaćanja dažbina oslobađa se oprema koja je ulog strane osobe, osim putničkih vozila, automata za zabavu i igre na sreću. Od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se i oprema za proizvodnju koja se ne proizvodi u BiH, a koja se uvozi za novu ili proširenje postojeće prizvodnje, modernizaciju proizvodnje, uvođenje nove, odnosno osuvremenjivanje postojeće proizvodne tehnologije, a kojom se obavlja neposredna proizvodna djelatnost.

Od plaćanja uvoznih dažbina oslobođena je i roba za vojne i policijske, kao i kazneno-popravne ustanove, koju u potpunosti finansiraju donatori.

Od uvoznih dažbina se oslobađa i roba koja se uvozi u svrhu deminiranja, roba za projekte obnove i rekonstrukcije BiH, ako je projekt usvojilo Vijeće ministara BiH i u potpunosti ga finansiraju strani donatori ili međunarodne banke za razvoj, a manjim dijelom se finansira iz budžeta.

Oslobađa se i oprema namijenjena vatrogastvu i civilnoj zaštiti u svrhu zaštite i spašavanja, kao i imovina fizičke osobe ukoliko prenosi svoje uobičajeno prebivalište ili boravište iz druge države u BiH, kao i roba koju je naslijedilo u drugoj državi.

Također se oslobađa i roba koja se uvozi povodom sklapanja braka – svadbena oprema, pokloni i predmeti domaćinstva koji pripadaju fizičkoj osobi koje se radi sklapanja braka preseljava iz druge države u BiH.

Istovremeno, plaćanja uvoznih dažbina oslobođeni su školska oprema, obrazovni materijali te roba za potrebe određenih kategorija stanovništva, poput slijepih osoba, prilagođena za obrazovanje i njihov daljnji razvoj.

Također, Odlukom je propisano da putnik, u skladu sa Zakonom o carinskoj politici BiH, u ličnom prtljagu može prenijeti nekomercijalnu robu bez plaćanja uvoznih dažbina, u vrijednosti do 600 KM, umjesto dosadašnjih 200 KM, čime se vrši usklađivanje s propisima u Evropskoj uniji gdje iznosi 300 eura. Pri tome su jasno definisana količinska ograničenja za duhan i duhanske proizvode te alkohol i alkoholna pića, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh